Minst 10 grader varmt dygnet runt behöver det vara för att du ska kunna måla utomhus. Foto: Mostphotos

Dags att olja in altanen

Solen och värmen är snart i antågande och det börjar klia i fingrarna på alla som har tillgång till en trädgård.

  • Publicerad 12:00, 27 apr 2019

Kisel eller olja

Kiselbehandling

– Sägs ha effekt upp till tio år
– Mindre arbete då det görs sällan
– Dyrare till en början men billigare på sikt
– Endast silvergrå färg

Olja

– Går att pigmentera i olika färger
– Årligt underhåll
– Bevarar träets naturliga utseende

Buskar ska beskäras, gräsmattan krattas och fjolårsriset ska rensas bort. Men det kommer också tid för vila och återhämtning. En kaffe i lä på altanen, med eller utan tak, är en av utesäsongens njutningar. Men innan man riktigt kan luta sig tillbaka så kanske det är dags att underhålla trätrallen.

Magdalena Melin på färgbutiken Caparol på Klockartorpet i Västerås berättar att det vanligaste sättet fortfarande är att behandla trallen med träolja.

– Men det har blivit väldigt populärt och trendigt att istället för att olja in trallen göra en typ av kiselbehandling som ger en vacker silvergrå nyans.

Det finns olika leverantörer av kiselbehandlingar men oftast görs behandlingen i tre olika steg där man startar med tralltvätt, fortsätter med trallskydd och avslutar med en ytförsegling.

– Behandlingen gör så att träet gradvis grånar och ger en bra hållbarhet och smuts- och vattenavvisande egenskaper. Man säger att behandlingen kan hålla upp till tio år, säger Magdalena Melin.

Både när man oljar in sin trall och när man gör en kiselbehandling är det väldigt viktigt att man gör ett bra underarbete.

– Fukta däcket, ha på tralltvätt, låt verka några minuter och skölj sen av. Är trallen ordentligt smutsig så tar man en rotborste och skrubbar av innan man sköljer, det är viktigt att få bort det mesta av smuts, pollen och eventuell gammal olja.

Se sen till att trallen är ordentligt torr. Magdalena Melin tipsar om att skaffa en fuktmätare som finns att köpa från cirka 300 kronor. (googlade lite J)

– Fuktkvoten ska helst inte överstiga 15 %, gärna lägre, när man behandlar träet, annars finns risk för att man stänger in fukten och träet kan börja ruttna. Det behöver också vara torrt väder någon vecka för att det ens ska vara någon idé att börja, säger hon.

När trallen torkat tipsar hon om att ta ett sandpapper och dra av trallen eftersom fibrerna reser sig.

– Det är skönt att dra av ett varv så man slipper eventuella stickor. Och undvik att tvätta trallen med högtryckstvätten, det trycker in väldigt mycket fukt i brädorna så det tar extra lång tid innan trallen torkar och man kan behandla den.

En annan viktig sak att tänka på är att dygnstemperaturen inte får understiga + 8-10 grader för att behandlingen ska torka, det här gäller både olje- och kiselbehandling.

När det är olja man vill använda så är det första man ska tänka på att investera i en bra olja.

– Många av de billigare oljorna innehåller väldigt mycket lösningsmedel och inte så mycket olja. När lösningsmedlet dunstar så finns inte så mycket skyddande olja kvar på brädan så jag rekommenderar att man lägger lite extra pengar på en bra vattenlöslig olja.

Till skillnad från en kiselbehandling som endast ger en silvergrå färg kan man pigmentera oljan för att få en infärgning. Pigmenten finns bland annat i bruna, röda, gröna och grå nyanser och hur resultatet blir beror på hur mörkt träet är innan.

– Infärgningen blir inte så kraftig och flagnar inte som de tidigare terrasslasyrerna kunde göra.

När man har tvättat sin trall noga och den har torkat så är det dags att lägga på oljan.

– Använd gärna en pensel på skaft, eller om du använder en roller, efterstryk med pensel, och lägg hellre två tunna än ett tjockt lager olja. Träet kan suga in olika mycket och blir det olja kvar ta en luddfri trasa och torka av och där solen ofta ligger på kanske man får olja en vända till för att mätta det torra träet.

Vad du väljer, olja eller kiselbehandling är en smaksak, men vilket du än väljer så ger det din trall en ökad livslängd och många sommardagar att njuta av den fixade trallen.

Daniel Laning, Tommi Wijkander, Magdalena Melin, Emil Pettersson och Elin Ljungberg har full fart i butiken nu när våren är här. Foto: Helena Andersson

Nu är det dags att ta hand om trallen. Foto: Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING