Kommunhuset i Surahammar.

Socialdemokraterna utesluter Marlowe och Östergren

Chris Marlowe och Cecilia Östergren är inte längre medlemmar i Socialdemokraterna, skriver Socialdemokraterna i Surahammar i ett uttalande.

Publicerad

I slutet av november 2022 presenterades Surahammars kommuns nya majoritetsstyre ”Samverkan för Surahammars kommun”. Styret utgörs av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Socialdemokraternas två toppnamn, Chris Marlowe och Cecilia Östergren, motsatte sig starkt det nya samarbetet.

– För första gången har Socialdemokraterna i Surahammars Kommun avsatt sitt förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktigevalet innan mandatperioden ens har börjat. Partiet har nu bestämt att jag, Chris Marlowe inte ska nomineras till några kommunala politiska poster av något slag. Detta sker som en eftergift till de borgerliga partierna, sa Chris Marlowe då i ett pressmeddelande som han författat tillsammans med Cecilia Östergren.

– Jag, Cecilia Östergren som är partiets andranamn på valsedel till kommunfullmäktigevalet har tackat nej till de politiska uppdrag partiet har nominerat mig till, eftersom jag och Chris har en helt annan syn på hur politiken ska drivas under de kommande åren i Surahammar.

Duon har nu uteslutits från Socialdemokraterna, det står klart i ett uttalande som Socialdemokraterna i Surahammar har publicerat på Facebook.

Uttalandet i sin helhet:

"Chris Marlowe och Cecilia Östergren är inte längre medlemmar i Socialdemokraterna.

I en demokratisk organisation som vårt parti är, så fattar vi beslut i demokratisk ordning. Det innebär att man som medlem och företrädare givetvis får ha olika åsikter, och vi välkomnar en frejdig debatt.

Det är också så att man som företrädare och medlem har en skyldighet att respektera demokratiskt fattade beslut och följa de stadgar och regler som finns i vårt parti.

Gör man inte det så är den yttersta konsekvensen att man kan bli utesluten ur partiet. Det är det som nu skett med Chris Marlowe och Cecilia Östergren.

Partistyrelsen har nu enhälligt beslutat att utesluta de två.

Det innebär att de inte längre är medlemmar i vårt parti eller är att betrakta som representanter för Socialdemokraterna i Surahammars Kommun.

Anledningen är att de med sitt agerande skadat partiet då de på eget initiativ, i strid mot vad våra medlemmar beslutat i demokratisk ordning, ingått i en valteknisk samverkan med ett annat parti.

De har därmed brutit mot medlemmens skyldigheter, fullmäktigegruppens stadgar och mot den kandidatförsäkran som de båda skrivit under på inför valet. I den lovar också alla kandidater att om man av någon anledning lämnar partiet så ska man avsäga sig de uppdrag man har. Vi uppmanar därför Chris och Cecilia att avsäga sig sina uppdrag i kommunpolitiken, precis som de skrev under på i sin kandidatförsäkran.

Vi socialdemokrater i Surahammars Kommun har med en överväldigande majoritet av medlemmarna fattat beslut om att ingå i en majoritet med M Kd och C för att genomföra det 77-punktsprogram som vi är överens om.

Vi kommer ägna den här mandatperioden åt att fokusera på det programmet och därmed att få igenom så mycket som möjligt av vår politik.

Vi ser fram emot att tillsammans med våra medlemmar, i dialog med kommuninvånarna och ihop med våra samarbetspartners jobba hårt för att utveckla hela vår fina kommun.

För styrelsen för S i Surahammars Kommun, Olle Thorell ordförande."

Powered by Labrador CMS