Detta är en genrebild.

Så jobbar kommunen mot ofrivillig ensamhet

Hallstahammars kommun satsar på en förbättrad vardag för de äldre invånarna. Ett steg i arbetet är att omvandla 25 procent av en biståndshandläggartjänst till en kuratortjänst med fokus på att minska psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet.

Publicerad

Tjänsten omvandlades den 1 september i år och kommer till att börja med genomföras under ett år som ett test.

– Vi vet att Göteborg arbetar på ett liknande sätt men det verkar vara ovanligt bland små kommuner. Hallstahammar är en föregångare inom äldreomsorg på flera olika sätt och det känns roligt att vi nu utvecklar arbetet ytterligare, säger Moa Rydström, enhetschef för biståndsenheten i Hallstahammar, till kommunens hemsida.

– Till att börja med kommer vi att utgå från personer som vi vet behöver stöd. På längre sikt kan det även handla om att skapa samarbeten med andra verksamheter, förklarar Moa Rydström. 

Hon ser det som en förmån att kunna omvandla goda idéer till verklighet och har arbetat hårt för att skapa förutsättningar för förändringen.

Idén kommer från början från en av biståndshandläggarna, Emma Hjelting, som arbetat med biståndshandläggning i Hallstahammar sedan 2021. Hon också är den som kommer inneha tjänsten. – I mitt dagliga arbete når vi redan nu många. Men vi tror att den här förändringen kommer kunna göra mycket för att bryta en social isolering, förklarar Emma.

Emma kommer att erbjuda möten och samtal till personer som behöver ett stöd som kan hjälpa dem att bryta sin ensamhet. Det kan också handla om möjlighet att få sällskap till en aktivitet, få en möjlighet att bli lyssnad på, få hjälp att hitta rätt kontaktvägar inom vården.

– Arbetssättet skulle kunna hjälpa den äldre att bryta sin ensamhet eller få stöd i en depression. Du kanske inte vågar ta kontakt med vården eller också vet du inte vart du ska vända dig. Vi tror att tidiga insatser från oss både kan erbjuda ett bra stöd och på sikt leda till en bättre hälsa för personen, förklarar Emma.

Powered by Labrador CMS