Jordbruksverket jobbar för att stoppa spridningen av afrikansk svinpest.
Jordbruksverket jobbar för att stoppa spridningen av afrikansk svinpest.

Restriktioner efter fynd av afrikansk svinpest

Arbetet med att lokalisera, begränsa och bekämpa virussjukdomen afrikansk svinpest fortsätter.

Publicerad

Under torsdagen har Jordbruksverket tagit beslut om att fastställa en smittad zon utifrån det aktuella fyndet av afrikansk svinpest i Fagerstatrakten. Man har även beslutat om åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen.

Klicka här för att se zonen

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den drabbar däremot inte människa eller andra djurslag.

Afrikansk svinpest påvisades igår i ett prov från ett dött vildsvin som hittats strax sydost om Fagersta. Det är i dagsläget inte klart hur smittan har kommit till Sverige. Jordbruksverket har tagit beslut om att upprätta en operativ ledningscentral i området.

- Vi jobbar intensivt tillsammans med övriga myndigheter och berörda branschorganisationer för att begränsa och bekämpa smittan. Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som nu gäller i det drabbade området, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket. 

Restriktioner i den smittade zonen

För att inte fler vildsvin i området ska drabbas och för att minska risker för smittsprid­ning ut ur zonen är bland annat nedanstående aktiviteter förbjudna inom den smittade zonen.

  • Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
  • Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.
  • Alla typer av skogsbruksåtgärder.
  • Att släppa hundar lösa.
  • Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
  • Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Kartläggning pågår

Ansvariga myndigheter tillsammans med jägarorganisationerna med flera arbetar nu intensivt med att samla mer information. Detta görs bland annat genom att söka efter döda vildsvin i kombination med kunskap om vildsvinens hemområden. Smittan drabbar inte människa eller andra djurslag, däremot kan smittan spridas via griskött eller genom att föra med sig virus på skor, redskap, fordon. 

Rapportera in döda vildsvin

Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området och i Västmanland uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA via www.rapporteravilt.sva.se.

Powered by Labrador CMS