En ny metod ska utveckla både arbetsmiljön och patientsäkerheten i sjukhusvården.

Region Västmanland tillämpar ny metod – ska utveckla patientsäkerheten

Nu påbörjar Region Västmanland en tre år lång testperiod för att testa en ny metod som ska utveckla både arbetsmiljön och patientsäkerheten i sjukhusvården.

Publicerad

Under tre år ska Region Västmanland testa en ny metod för att utveckla både arbetsmiljö och patientsäkerhet i sjukhusvården. Elva utvalda arbetsplatser får hålla dagliga möten på tio minuter med specialpreparerade frågor för att kartlägga eventuella brister, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Arbetsmiljö och patientsäkerhet hänger ihop. Om arbetsmiljön inte är på topp ökar risken för att misstag begås. Det har funnits olika program som fokuserat enbart på arbetsmiljö eller enbart på patientsäkerhet, men inget där de båda ses som en helhet, säger Malin Lohela Karlsson, medicine doktor och HR-strateg Arbetsmiljö vid Region Västmanland.

Tillsammans med forskare från Uppsala universitet, Högskolan i Dalarna och Högskolan i Gävle har hon fått 4,9 miljoner kronor från Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, för projektet som startar i januari 2023 och fortsätter i tre år. Under den tiden ska metoden utforskas och studeras för att kunna permanentas – om den håller måttet.

Metoden är utvecklad för att användas i vardagen, och är anpassad till vårdverksamheternas förutsättningar. Vid ett dagligt möte på tio minuter går vårdteamet igenom ett antal frågor enligt en mall som täcker både arbetsmiljö och patientsäkerhet.

– Det handlar om att få vardagligt fokus på dessa frågor. Inte bara inför stora förändringar, eller vid revisioner vid enstaka tillfällen. Mötestäthet är viktigt för att upptäcka problem så tidigt som möjligt, säger Malin Lohela Karlsson.

Problem som tas upp vid tiominutersmötena skickas vidare till Synergi, ett rapporteringssystem för avvikelser. Men det kan också finnas utmaningar som går att lösa direkt i samband med mötena.

– Till exempel ett vårdteam som haft en tung arbetsbelastning på grund av många svårt sjuka patienter under ett par dagar, och då stämmer av med ett annat team att dela på bördan den närmaste tiden, förklarar Malin Lohela Karlsson.

Metoden har tagits fram utifrån tidigare forskning inom arbetsmiljö- och patientsäkerhet, och det treåriga försöket i Västmanland kommer att följas av forskare med målet att få fram en evidensbaserad metod som kan spridas till fler.

– Det finns och har funnits olika metoder för att jobba med arbetsmiljö och patientsäkerhet, men forskningsstödet är tyvärr dåligt. I Västmanland har vi haft Gröna slingan för arbetsmiljö och Gröna korset för patientsäkerhet – båda uppskattade metoder som det dock saknas tillräcklig evidens för, konstaterar Malin Lohela Karlsson.

Elva arbetsplatser inom den västmanländska sjukhusvården ska få testa den nya metoden, men vilka är inte klart än – förfrågningar kommer att gå ut den närmaste tiden.

– Det är helt rätt att ta ett samlat grepp om arbetsmiljö och patientsäkerhet. I en organisation där medarbetarna mår bra blir det naturligtvis lättare att utveckla patientsäkerhetsarbetet. Därför ska det bli spännande att följa projektet under de tre kommande åren, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Powered by Labrador CMS