Pretty King och Niklas Lovén på väg mot seger i EMC Svenskt Champion Hurdle på Strömsholm under lördagen.

Pretty King och Niklas Lovén vann Svenskt Grand National på Strömsholm

Inför omkring 3 500 åskådare på Österängen i Strömsholm lotsade Niklas Lovén tjeckiske gästen Pretty King till en överlägsen seger i EMC Svenskt Grand National.

Publicerad

Många hade samlats i Strömsholm för att bevittna de anrika galopptävlingarna, skriver Svensk Galopp i ett pressmeddelande. 

De fick se den femårige valacken Pretty King från Grzegorz Wroblewskis stall i Tjeckien dominera banan i sin debut i EMC Svenskt Grand National.

I sadeln satt Niklas Lovén, en veteran inom svensk hindersport. Niklas Lovén, som fyller 55 senare i år, red sitt första Grand National 1991 och har nu tagit fyra segrar i loppet.

– Det har tagit sin tid att få ihop fyra segrar men nu börjat det arta sig. Det är inte lätt att vinna här, säger segerherren i pressmeddelandet.

Segrare.

Svenskt Grand National är inte bara Sveriges största steeplechaselöpning, utan även den mest krävande.

– Pretty King är bara fem år. Jag ville inte rida till front och fick kämpa en del med honom över det första varvet. Men han hade absolut kunnat gå i ett hårdare tempo och det fanns helt klart krafter sparade. När konkurrenterna började få problem tog vi över ledningen och sedan fick Pretty King hoppa de sista fyra sprången helt ensam, säger Lovén vidare.

Grzegorz Wroblewski, som började sin tränarkarriär i Sverige, firade sin tredje seger i Svenskt Grand National.

– Pretty King har en ljus framtid. Han hade visserligen lite otur i de senaste starterna. Men han kan bättre än så och jag gav inte upp, sade tränaren.

Monsieur Vic och Kevin Parkin vann Svenskt Champion Hurdle.

I Svenskt Champion Hurdle befäste Monsieur Vic sin position som landets främsta häckhäst med en imponerande seger.

Den Sigyn Dysell-tränade valacken har dominerat de svenska häcklöpningarna de senaste åren. Skimmeln kom visserligen aldrig till start i fjolårets upplaga av Svenskt Champion Hurdle. Men nu gjorde han om prestationen från 2022 och återtog titeln, denna gång med Kevin Parkin.

Powered by Labrador CMS