Olof Bengtson, överläkare, Närsjukvård öst och Karina Orvendal, sjuksköterska, Närvårdsteam Sala.

Närvårdsteam halverar antalet sjukhusinläggningar

Antalet sjukhusinläggningar halveras när patienter ansluts till mobila närvårdsteam som ger vård i hemmet. Och om patienter anslutna till närvårdsteam blir inlagda på sjukhus så skrivs de ut tidigare. 

Publicerad Senast uppdaterad

Antalet inneliggande vårddygn på sjukhus har minskat med 60 procent för patienter anslutna till närvårdsteam.

– Att jobba i närvårdsteam ger möjlighet att lära känna patienterna och det gör att man ganska så tidigt ser förändringar när något inte är bra. Ofta tidigare än vad patienten själv skulle sökt hjälp, säger Karin Ovendal, sjuksköterska, Närvårdsteam Sala i ett pressmeddelande.

Region Västmanland har genomfört en patientenkät och där framkom att patienterna är mycket nöjda med närvårdsteamen.

  • 98 procent av patienterna upplever att de får den vård i hemmet som de behöver
  • 99 procent känner sig trygga med vården i hemmet

– Min livskvalitet har blivit mycket bättre. Det går nästan inte att beskriva hur lugn jag är. Jag känner mig trygg, berättade Anita Boman, en patient som fått vård av teamet i Sala i pressmeddelandet.

Målgruppen för närvårdsteam är vuxna personer med komplex sjukdomsbild som vanligtvis behöver mycket sjukhusvård och samordning av olika insatser. 

Närvårdsteamet ska ge en trygg, nära och individanpassadvård i hemmet. Teamen bemannas av sjuksköterskor, läkare rehabpersonal från slutenvården och kommunerna. Bedömningen av om en patient ska anslutas till närvårdsteamet görs av teamet. En anslutning innebär att närvårdsteamet sköter all sjukvård kring patienten till dess läget är mer stabilt. Under 2021 startades projekt med närvårdsteam i Västerås, Köping, Sala och Fagersta. Dessa går nu över i ordinarie verksamhet.

Powered by Labrador CMS