Eldsjälarna Sune Karlsson, Ingrid Körberg och Irene Sangemark på Thore Skogman-museet.
Eldsjälarna Sune Karlsson, Ingrid Körberg och Irene Sangemark på Thore Skogman-museet.

Museet håller minnet av Thore Skogman vid liv

I Hallstahammar på Skolgatan ligger Thore Skogman Museum. En litet men naggande gott museum tillägnat Hallstahammars store underhållare Thore Skogman född 1931 och död 2007.

Publicerad Senast uppdaterad

Museet, som då kallades minnesrummet, startades år 2011 i Hallstahammars folkets hus av eldsjälen Sune Karlsson.

Jag samlade på mig saker om Thore hemma, men eftersom han har gjort så mycket så ville jag göra något för att bevara hans minne, speciellt eftersom han har gjort så mycket för Hallstahammar, så därför har jag skapat det här museet

– Där hade jag det fram till 2019. Men det var för trångt så då bildade jag föreningen Thore Skogmans Vänner som kämpade för att vi skulle få det större och den 3 augusti så flyttade vi hit, och det kom närmare 400 personer på invigningen, berättar han.

Skogman skivdebuterade 1955 med bland annat låten ”Man måste vara om sig och kring sig” men han hade många fler strängar på sin lyra.

Till exempel så var han musiker, sångare, konstnär, författare, skådespelare och en otroligt produktiv kompositör och textförfattare med över 1300 låtar på sin repertoar.

Det var musiken som lockade Sune till en början.

– Jag samlade på mig saker om Thore hemma, men eftersom han har gjort så mycket så ville jag göra något för att bevara hans minne, speciellt eftersom han har gjort så mycket för Hallstahammar, så därför har jag skapat det här museet.

I museet finns det mesta man kan tänka sig om och av Thore Skogman. Förstås skivor och kassetter men även scenkostymer, konstverk, artiklar från tidningar och mycket annat.

Irene Sangemark och Ingrid Körberg är även de mycket engagerade och kunniga när det gäller Thore Skogman och de har många historier att berätta.

– Thore Skogman bodde under hela sin uppväxt på Nibblegatan i Hallstahammar, berättar Ingrid och sen flyttade han till Hallstahammars första höghus innan han flyttade till Stockholm.

Irene säger att många nu kommer med buss för att besöka Hallstahammar och Thore Skogman museet.

– Det gör de rätt i, man ska vara rädd om sådana här stora artister som Thore. Det är jätteviktigt att bevara, säger Irene Sangemark.

Museet har öppet under maj till september, onsdagar och lördagar klockan 12–14. Ta en sväng förbi och hör och se de engagerande berättelserna om Thore Skogman. En av Sveriges mest folkkäre och produktive artist.

Helena Andersson

021-30 46 00 helena.andersson@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS