Mälarenergis vattenkraftstationer går för fullt, trots att det bara är augusti. Bilden visar kraftstationen i Surahammar.
Mälarenergis vattenkraftstationer går för fullt, trots att det bara är augusti. Bilden visar kraftstationen i Surahammar.

Mälarenergi varnar för höga flöden – "Det vi ser nu påminner om en vårflod"

De senaste dagarnas nederbörd har orsakat höga flöden i vattendragen runt om i länet. Med anledning av detta uppmanar Mälarenergi till allmän försiktighet.

Publicerad

Både Svartån, Kolbäcksån, Hedströmmen och Arbogaån har för närvarande höga flöden som en följd av de senaste dagarnas nederbörd.

– Flödena är så höga att de påminner om en vårflod och vi vill uppmana till allmän försiktighet, säger Jenny Holmberg, pressansvarig för Mälarenergi, i ett pressmeddelande.

Kraftstationernas aggregat går för fullt och det är inte normalt i augusti. Då brukar våra kraftstationer stå still i väntan på höstens regn

Jenny Holmberg, Mälarenergi

Torsdagen den 10 augusti var flödena i vattendragen inte avtagande utan stigande och medarbetarna inom Mälarenergi Vattenkraft har satt igång samtliga kraftstationer.

– Kraftstationernas aggregat går för fullt och det är inte normalt i augusti. Då brukar våra kraftstationer stå still i väntan på höstens regn, säger Jenny Holmberg.

– Det vi ser nu påminner om en vårflod. Skillnaden mellan april och augusti är att i april så har människor inte fått ut båtar och bryggor än. Så här års är det mer aktivitet nära vattendragen. Därför vill vi uppmana till allmän försiktighet. Det är viktigt att följa med i väderprognoserna, vara medveten om att det kan strömma rejält på sina håll och vara extra vaksam. Vattnet kan dra med sig en del bråte, som nedfallna träd och liknande, och det kan också finnas en erosionsrisk när marken är så vattenmättad.

Mälarenergi äger och driver 41 vattenkraftstationer.

– Vad gäller anläggningarna, så finns ingen anledning till oro. Vi jobbar på, följer med flödena, tar emot så mycket vatten vi kan och håller de vattennivåer vi ska ha. Men flödena är som sagt onormalt höga för årstiden och det behöver människor med brygga och båt eller som helt enkelt är ute och rör sig nära vattendragen ta höjd för.

Powered by Labrador CMS