Framtidssatsning på vattenkraftstation – byggs ut med batterilager och solceller
För att nå målet med ett stabilare elnät och ökad elproduktion i länet väljer Mälarenergi att komplettera Hallstahammars vattenkraftstation med batterilager och på sikt även en solcellspark.
– Här kan vi snabbt bidra till omställningen genom att utnyttja redan gjorda investeringar och anläggningar, säger Carin Lidman, styrelseordförande, i ett pressmeddelande från Mälarenergi.
Bolaget har tidigare avslöjat att de undersökte möjligheterna att komplettera kraftstationen i Hallstahammar med batterilager, för att balansera upp elnätet, och solceller för ökad elproduktion.
– Ska vi klara omställningen och möjliggöra elektrifieringen måste tempot öka – och här har vi goda möjligheter att både agera snabbt och använda redan gjorda investeringar på ett mer effektivt sätt, säger Carin Lidman, styrelseordförande för Mälarenergi.
I steg ett handlar det dock om ett batterilager, där el kan lagras. Storleken på batterilagret är fyra containrar i direkt anslutning till kraftstationen. Planen är att göra detta tillsammans med SunStreet Energy AB, via ett gemensamt bolag: Trångfors Energipark AB.
– Vi får en partner som kompletterar vår egen kompetens tekniskt, systemmässigt och affärsmässigt. Att bilda ett gemensamt bolag innebär också att vi och SunStreet Energy kan dela på investeringen, säger Niklas Gunnar, koncernchef för Mälarenergi.
Mälarenergis styrelse tog i höstas ett inriktningsbeslut om att etablera ett anläggnings- och produktionsbolag med ett 49-procentigt ägande tillsammans med SunStreet Energy. Kommunfullmäktige godkände bolaget den 1 februari.
– Det känns jättebra att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Västerås står bakom vår satsning. En förutsättning för att lyckas, är kombinationen av ny teknik och samverkan med andra, säger Niklas Gunnar.
Christian Tapper, vd för SunStreet Energy, håller med:
– Jag är stolt och glad över att vi gör den här satsningen tillsammans. Genom att vi kombinerar våra olika kompetenser och tekniker, kan vi snabbt ta ett steg till mot en mer hållbar värld – och Västmanland får en framtidssäkrad och marknadsledande energianläggning.