Välbekanta karaktärer. Pelle Wästvind som Emil och Mikael Trkulja som Alfred.
Välbekanta karaktärer. Pelle Wästvind som Emil och Mikael Trkulja som Alfred.

Emil i Lönneberga flyttar in på Hagateatern i sommar

Exakt 60 år efter att Astrid Lindgren släppte den första boken om Emil i Lönneberga sätter Hagateatern i Köping upp en musikteater som skildrar de kändaste hyssen och sångerna från Astrid Lindgrens populära verk.

Publicerad

– Det var faktiskt inte planerat att det var 60-årsjubileum, vi började planera för ungefär ett år sedan och då var det ingen av oss som hade koll på att det var 60 år sedan. Efter några månaders jobb insåg vi det och då kändes det extra bra, säger Oscar Olsson som är regissör för Hagateaterns uppsättning av Emil i Lönneberga.

Emil i Lönneberga på Hagateatern

Regi: Oscar Olsson och Tom Larsson

Dramatisering: Elin och Mats Sandelius

Bakgrundsmusik: Fredrik Åkerblom

Premiär: 9 juli klockan 15.00

Förställningar: 11/7 kl 15.00, 16/7 kl 15.00, 17/7 kl 15.00, 18/7 kl 17.00, 21/7 kl 17.00, 22/7 kl 15.00, 23/7 kl 15.00

Biljetter bokas via kulturbiljetter.se.

Vad kan publiken förvänta sig?

– En sprakande föreställning för hela familjen som har inslag av både sång, dans och teater, så det är en musikteater. Alla de klassiska hyss som är med i Astrid Lindgrens fantastiska verk kommer att vara med.

Föreställningen är cirka två timmar lång, samt har en paus på 30 minuter.

Precis som i boken är karaktärerna i vitt skilda åldrar, den yngsta i Hagateaterns ensemble är 2 år gammal, den äldsta är 73.

Hur är det att regissera så spridda åldrar?

– Det är lite speciellt, för man måste ha i åtanke att det ska passa för alla. För barn och mindre barn behöver man hålla ett visst tempo för att de inte ska tappa fokus, medan äldre personer kanske vill fokusera mer på repliker och hur rollerna ska gestaltas. Men Emil i Lönneberga räcker det med nostalgin i mångt och mycket, men det är absolut något vi har fått jobba med.

Teatern spelas i Folkets Park i Köping, på en utomhusscen med tak över både scenen och läktaren.

– Det blir väldigt svalt och skönt när det är varmt, eftersom det inte är några väggar. Och det funkar även fast det regnar, säger Tom Larsson, regiassistent.

– Det är viktigt med korrekt utrustning som myggor och bra ljud så att vinden inte stör.

Premiären är den 9 juli, därefter följer sju föreställningar under juli månad.

– Det är lite kulisser som ska målas klart och så ska vi finslipa lite detaljer på några scener, sen är vi 100 procent redo, säger Oscar Olsson.

Powered by Labrador CMS