Matsmart har leveranser direkt till dörren.
Matsmart har leveranser direkt till dörren.

Boende i Västmanland räddade 412 ton mat från att slängas 2022

Matsmarts kunder i region Västmanland räddade under inflationsåret 2022 tillsammans drygt 412 ton mat- och konsumentprodukter från att bli svinn. Mest mat räddades av de boende i Västerås kommun, som sammanlagt köpte drygt 171 ton mat från Matsmart.

Publicerad

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Produkterna säljs sedan till ett reducerat pris. Under 2022 räddades sammanlagt över 13 321 ton mat- och konsumentprodukter från att hamna i soptunnan, skriver Matsmart i ett pressmeddelande.

Under 2022 ökade inflationen vilket bidrog till skenande matpriser. De höjda livsmedelspriserna har lett till att nära sju av tio (66 procent) svenskar i ökad utsträckning handlar mat till nedsatt pris. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Matsmart.

– Förra året var tufft för många hushåll, vilket gör det extra glädjande att se positiva siffror även detta år. Att minska matsvinnet genom att handla smart och låta bli att slänga mat i onödan är inte bara en effektiv miljöinsats utan även plånboksvänligt. Vi är många som behöver handla billig mat just nu, säger Josefin Fridstrand Nordenchef på Matsmart, i pressmeddelandet.

Under 2022 handlade boende i Västmanland drygt 412 ton mat från Matsmart. Mest mat- och konsumentprodukter räddades av de boende i Västerås, som gemensamt beställde drygt 171 ton. Näst mest beställde de boende i Köping, som räddade drygt 35 ton, följt av Sala som räddade drygt 29 ton mat.

– Det är kul att se hur varenda kommun i landets län har räddat flera ton mat under 2022. Att rädda mat från att slängas i onödan är något av det mest effektiva vi kan göra för vårt klimat och vi hoppas kunna rädda ännu mer tillsammans med våra kunder under 2023, säger Josefin Fridstrand.

Powered by Labrador CMS