Språkombud och undersköterska. Nisreen Amro hjälper sina kollegor med att förbättra sin svenska.

Äppelparkens äldreboende satsar på språkombud

När Nisreen Amro kom till Sverige för nio år sedan kämpade hon med språket på sin första praktikplats. Nu hjälper hon sina kollegor på Äppelparkens äldreboende som språkombud.

Publicerad

Ett språkombud stöttar kollegor som behöver utveckla sitt språk och arbetar för att förbättra kommunikationen på arbetsplatsen. Hallstahammar har 27 språkombud och de flesta finns inom äldreomsorgen och LSS-området. En av dessa språkombud är Nisreen Amro, som är undersköterska på Äppelparkens äldreboende i Hallstahammar.

Skolverket har gjort en film där Nisreen berättar om rollen som språkombud. Hon berättar att hon kom till Sverige för nio år sedan och på hennes första praktikplats stötte hon direkt på språkliga förhinder.

– Det hände många gånger att jag inte riktigt förstod vad någon sa, men jag låtsades att jag förstod, säger Nisreen.

Carola Eriksson är SFI-lärare och språkombudsutbildare och hon säger att språkstöd på arbetsplatserna är helt avgörande för verksamheternas framtid. Det går inte att bedriva en bra verksamhet utan bra kommunikation. Att inte förstå instruktioner och samtal på arbetet gör tillvaron svår och otrygg för den anställde. Men en fel uppfattad instruktion på ett LSS-boende eller i hemtjänsten kan också få allvarliga konsekvenser för de boende eller hemtjänstkunden.

– Vi måste göra det här arbetet för att våra verksamheter ska ha den kvalitet som krävs, säger Carola Eriksson på Hallstahammars kommuns hemsida.Tillsammans med Linda Wretling som är stödpedagog inom LSS har hon utbildat Hallstahammars 27 språkombud i tre omgångar.

Några av de förbättringar som har gjort på Äppelparken är till exempel bildordlistor över olika arbetsområden som hygien, tvätt, städ, kök och kontor. De tar också emot språkpraktikanter i ett nära samarbete med Vuxenutbildningen och Jobbcentrum.

Nästa viktigt steg är att förmå arbetsplatserna att skylta med sitt språkarbete. I kampen om personal behöver arbetsplatserna berätta vad de erbjuder.

– Det handlar om framtidens kompetensförsörjning, avslutar Carola Eriksson.

– Språket är det viktigaste, vi kan inte utföra vårt arbete på rätt sätt utan att kunna språket. De äldre som byggde upp det här landet behöver nån som kan svenska, och om vi inte finns, vem ska ta hand om dem, frågar sig Nisreen Amro i Skolverkets film.

Powered by Labrador CMS