
Västeråsare ingår i ny OS-satsning med skidskyttelegendar i spetsen
Sveriges olympiska kommitté gör en offensiv satsning mot vinterspelen 2026. Med i den satsningen finns 20-årige västeråsaren Oskar Nilsson – under ledning av en stark ledarstab ledd av skidskytteikonen Wolfgang Pichler. – Det här är en jättemöjlighet, säger SK Pollux-skrinnaren.
När de 25:e olympiska vinterspelen avgörs i Milano i februari 2026 är det tänkt att den svenska truppen ska vara både bredare och mer toppad än tidigare.
Målet är att ta historiska 20 medaljer och därmed överträffa bästanoteringen på 15 medaljer från Sotji 2014.
Ett tydligt fokus i SOK:s satsning ”Olympisk offensiv” ligger i att väcka liv i den under flera år slumrande skridskosporten i Sverige.
Det har inte blivit någon svensk OS-medalj på ovalen sedan Tomas Gustafson (som tävlade för SK Pollux under flera år) tog en gulddubbel vid Calgary-OS 1988.
Förre OS-åkaren Joel Eriksson har nu plockats in som ansvarig och med i ledarstaben finns även två före detta förbundskaptener – en svensk och en norsk – samt skidskyttarnas förre förbundskapten, projektledaren Wolfgang Pichler.
– Med den ledarstaben tror jag verkligen på det här projektet. När vi nu får ett riktigt landslag i skridskor igen kan det förhoppningsvis leda till att fler upptäcker sporten som annars tyvärr nästan är på väg att dö ut i Sverige, säger Oskar Nilsson.
Västeråsaren fick frågan om han ville bli en del av denna SOK:s satsning och skrev på avtalet för någon vecka sedan, som en av sju aktiva hittills.
– Den här möjligheten och satsningen kommer perfekt, den ligger helt rätt i tiden för mig.
Är du överraskad över att du blev tillfrågad?
– Nja, jag hade det väl lite på känn. Jag var på en tävling i Inzell i södra Tyskland i höstas och snackade lite med Wolfgang redan då.
Vad innebär det att ingå i Olympisk offensiv?
– Allt som har med träningen att göra står SOK för. Dessutom har man tillgång till SOK:s hela resursteam med läkare, psykologer, dietister med mera. Det är en viktig del såklart.
Men allt övrigt får Oskar Nilsson bekosta själv.
– Jag räknar med att kommande säsong kommer att kosta omkring 120 000–160 000 kronor. Det är tufft att få ihop när man ska träna på heltid, det är ju inte så många marknadsandelar att slåss om i vår sport.
En stor livsförändring blir att lämna hemstaden Västerås och jobbet på ICA Kvantum för Göteborg i höst.
– All träningsverksamhet kommer att utgå från Göteborg så det var inte mycket att tveka på.
Innan dess kommer det att genomföras diverse tester som en första try-out inför den fortsatta satsningen.
– Det är det jag är helt fokuserad på nu. Det gäller att visa framfötterna direkt, det finns ju inga garantier att man kommer med till OS bara för att man ingår i den här gruppen. Det är tuffa kvaltider som gäller från SOK:s håll för att komma med.
Förhoppningen är dock att så många som möjligt från det nybildade blågula landslaget ska lyckas ta sig till Milano-OS, och målet är medalj.
– Det är väl framför allt i lagtempo och teamsprint som vi i sådana fall har störst chans.
Milano 2026, det känns inte för avlägset för att kunna fokusera på redan nu?
– Nej, det tror jag inte. Det känns som ett fullt möjligt mål, redan 2022 hade inte varit realistiskt. Jag behöver mer tid att utvecklas.
Oskar Nilsson föddes 2000 och säger skämtsamt att han som den skridskofamilj han kommer ifrån nog blev medlem i hemmaklubben SK Pollux redan 2001.
Han började tävla som åttaåring och har haft en framgångsrik ungdoms- och juniorkarriär med ett 20-tal SM-medaljer, främst som sprint- och medeldistansåkare. Sedan förra säsongen är han senior, i alla fall i Sverige.
– Internationellt tävlar jag i U23. Tanken kommande säsong är att tävla i U23-världscupen.
Som ett steg på väg mot den hägrande OS-drömmen.

