Våg av MC-rån i Västerås – polisen söker vittnen

Polisen söker fortsatt information om de rån, rånförsök eller tillgrepp som skett i Västerås den senaste tiden. Särskilt intressant för utredningarna är information från brottstillfällena och iakttagelser vart stöldgodset i form av MC-scootrar och mopeder har tagit vägen.

  • Publicerad 20:33, 21 sep 2021

– Polisen tror att fler personer än vad som har hört av sig kan ha sett själva rånen eller gjort viktiga iakttagelser i anslutning till dem, säger Sara Ekström som är lokalpolisområdeschef i Västerås i ett inlägg på polisens hemsida.

Att många yngre personer är inblandade i brotten innebär också att det troligtvis spridits information till andra personer som är mindre involverade. Polisen är högst angelägna om att få in all typ av information, både före, under och efter det inträffade.

– En uppgift som bedöms som ointressant kan i slutändan vara mycket värdefull, skriver polisen.

Polisens bild är att det är mellan 5 och 10 yngre personer som utfört rånen och att det finns någon typ av koppling mellan dessa individer. Brotten har skett främst på eftermiddag- och kvällstid och vid flera tillfällen har gärningspersonerna varit beväpnade med skjutvapen, knivliknande föremål och andra tillhyggen.

– Vad som skiljer sig från tidigare personrån när gärningspersonerna varit yngre är att målsäganden brukar vara ung själv, medan i de här fallen inte verkar spela någon roll vem målsäganden är.

Sedan det senaste rånet som inträffade den 16 september på Kornbordsgatan har inga nya liknande händelser rapporterats in.

– Det pågår en insats i lokalpolisområdet för att brottsförebygga och utreda rånen. Tre personer mellan 15-18 år har suttit frihetsberövade men är frisläppta, de är dock fortsatt misstänkta för brott.

– Bedömningen är att det finns en fortsatt risk för liknande brottslighet, därför är det viktigt att vi förutom vår egen insats får allmänhetens hjälp att lösa brotten, avslutar Sara Ekström.

Tips och iakttagelser lämnas till polisen via 114 14 eller polisens hemsida "Tipsa polisen".

Senaste tidens rån och tillgrepp av MC-scootrar och mopeder

• 8 augusti 21:05, försök till rån, Tomtebovägen.
Flera okända yngre personer varav minst en med kniv tränger sig in i målsägandens bostad och försöker tilltvinga sig en motorcykel.

• 1 september 08:15, försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, Östra Ringvägen / Stora Gatan.
En okänd yngre man försöker dra av en MC-förare ifrån dennes MC scooter.

• 3 september 22:20, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, Björnövägen.
Genom våld drar flera okända personer av en mopedförare från sin moped som de sedan tillgriper och åker med ifrån platsen.

• 5 september 15:43, rån alternativt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, Eriksborg.
Genom våld tillgriper flera yngre personer en moped ifrån dennes ägare.

• 5 september 18:41, försök till rån alternativt försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, Dingtuna. 
En okänd person vill köpa en MC scooter via en annons på Blocket. När köpare och säljare träffas försöker köparen genom hot stjäla MC scootern.

• 9 september 17:29, grovt rån, Köpingsvägen.
Genom hot tilltvingar sig flera yngre okända personer en MC scooter ifrån sin ägare.

• 10 september 16:10, tillgrepp av fortskaffningsmedel, Håkantorpsgatan
En okänd person vill köpa en MC scooter via en annons på Blocket. När köpare och säljare träffas försöker köparen stjäla MC scootern.

• 13 september 15:40, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, Lövsångargatan.
Genom våld tillgriper flera okända personer en moped från dennes ägare.

• 15 september 19:40, grovt rån, Råbyskogen.
Genom våld tillgriper flera yngre okända personer en moped från dennes ägare.

• 15 september 18:10, försök till rån, skogen mellan Pettersberg och Vetterslund.
Flera maskerade personer varav minst en är beväpnad försöker stoppa en mopedförare som tar sig ifrån platsen.

• 16 september 11:43, grovt rån, Kornbodsgatan.
Genom hot tilltvingar flera okända personer en MC scooter ifrån boende på adressen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Svinnsatsning gör att kunder kan sänka priset

Idag kostar en liter mjölk 10 kronor, sedan 8 kronor dagen efter och sedan 5 kronor ytterligare en dag till. ICA Maxi Hälla är en av butikerna om infört en apparat för att sänka priset på varor som...onsdag 20/10 20:12

Krönika: Psykologisk säkerhet i en föränderlig värld

Förr i tiden förklarades världen av begrepp som stabilitet, säkerhet, tydlighet och enkelhet. Vi skapade tydliga tre-, fem-, och tioårsplaner som vi fokuserade på och höll oss fast i. Världen som vi...tisdag 19/10 9:30

Krönika: Vi vill se fler kvinnliga företagare

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och ett land med historiskt stark entreprenöriell anda, halkar vi efter vad gäller kvinnor och företagande. Detta ser vi tyvärr gång på...tisdag 19/10 9:20

Krönika: Den digitala marknadsföringslingon

I de flesta branscher och ämnesområden används en massa ord som känns obegripliga för den oinvigde och ibland även för den invigde.tisdag 19/10 9:10

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING