Tjejerna i Baby Cutlery UF, Alva, Frida, Tyra och Sandy är klara för SM-final i Alumninästet.

UF-uppfinning hjälper föräldrar att hålla ordning vid köksbordet

Baby Cutlery UF startades i augusti 2023 av Tyra Bodén, Frida Jansson, Sandy Saffar och Alva Eivik som går tredje året på handels- och administrationsprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping.

Publicerad
Produkten. En sked fastsatt i ett silikonarmband som sätts runt barnets handled.

Produkten som de baserar sitt UF företag på är tänkt att vara räddningen för alla småbarnsföräldrar som gärna vill ha en lugn stund vid matbordet – en sked fastsatt i ett silikonarmband som sätts runt barnets handled.

– Det här gör att när barnet kastar, eller tappar besticket, så hamnar det inte på golvet vilket gör att det skapas en lugn och harmonisk stund vid middagsbordet för alla småbarnsföräldrar, berättar tjejerna.

Idén till produkten fick Tyra då hon satt och åt middag med sin kusin Oskar och hans ettåriga dotter.

– Middagen blev inte lika trevlig som vi hoppats eftersom Oskar knappt hann äta sin egen mat. Det enda han gjorde var att skölja av och hämta nya bestick åt sin dotter, om och om igen.

Fått bra respons

Att driva företag tycker de har varit både väldigt kul och lite jobbigt.

– Det vi tyckte var jobbigast var att hitta en leverantör, få ihop ekonomin och få fram den perfekta designen. Roligast är att vi har kommit så långt på så kort tid. Men även att vi har fått så bra respons om produkten. Ett speciellt ögonblick var när vi fick hem prototypen.

Efter UF-företagandet ser de även fram emot att starta ett aktiebolag.

– Då vill vi utöka vårt sortiment med andra produkter som förenklar vardagen som både kniv och gaffel och även utveckla produkten så att även äldre och till exempel funktionshindrade kan använda vår produkt.

De unga entreprenörerna i UF Baby Cutlery är väldigt tacksamma för att de fick chansen att starta UF-året.

– Vi har fått vara kreativa, nytänkande, tänka utanför boxen och även varit beredda på motgångar. Men framför allt har vi fått ihop ett gäng deltagare med olika egenskaper så att vi kompletterar varandra.

Powered by Labrador CMS