Sofie Grande, enhetschef på Västerås stadsmission, kände direkt att lokalen på Kyrkbacken var perfekt för ändamålet.
Sofie Grande, enhetschef på Västerås stadsmission, kände direkt att lokalen på Kyrkbacken var perfekt för ändamålet.

Stadsmissionen öppnar ny mötesplats på Kyrkbacken för social samvaro

I utkanten av Kyrkbacken har Västerås stadsmission nu lokaler där man kommer att starta en öppen drogfri mötesplats för människor i ensamhet.

Publicerad Senast uppdaterad

Ett av Västerås stadsmissions lokala mål är ”Ingen ensamhet” och i början av 2024 kommer man att ha en verksamhet där man kan närma sig det målet.

Sofie Grande, enhetschef dagverksamhet på Västerås stadsmission, säger att de har sett det här behovet väldigt länge.

– Fram tills idag har vi inte haft rätt förutsättningar och vi har valt att fokusera på våra andra mål och verksamheter. Men när vi sen kom över den här fina lokalen kände vi direkt att här kan vi ha den här typen av mötesplats.

Vi har mängder med idéer för den nya verksamheten

Hon ser fram emot den nya verksamheten.

– Primärt är verksamheten tänkt för människor i ensamhet. Till exempel kan personer som nu besöker vår dagverksamhet på Sturegatan, men som inte har ett missbruk, komma hit och få en sociala samvaro. Men vi tror också att vi kommer möta för oss helt nya individer i verksamheten på Skolgatan. Både från målgruppen som verksamheten finns till för, men också nya volontärer, second hand-kunder och lokala konstnärer.

Hon visar upp de fortfarande tomma, charmiga lokalerna med lågt i tak och knirrande trägolv på Skolgatan 8, tidigare konstnären Marion Belins ateljé.

– Vi har mängder med idéer för den nya verksamheten. Vi kommer att ha försäljning av secondhandprylar och en tanke är att använda det stora fönstret som ett skyltfönster där vi kan visa upp något av det man kan köpa.

Sakerna som kommer att vara till salu ska i första hand plockas från befintlig secondhandverksamhet.

– Men vi har haft diskussioner om att man även ska kunna lämna in saker här, men det blir i ett senare skede i så fall. I lokalen kommer det även finnas en liten ateljé där vi kommer kunna ta tillvara på saker som kanske inte är i säljbart skick men som har potential bara de får lagas eller designas om. Kanske kan man också ha konst- eller hantverksutställningar här eller någon typ av samarbeten, säger Sofie.

Personalen kommer att finnas för att möta de personer som kommer.

– De ska ha tid för att sitta ned och samtala över en kaffe och en kaka. Behövs det så kommer de också att kunna ge en hjälpande hand, till exempel om någon behöver söka ny bostad, behöver sysselsättning eller hjälp att söka bidrag.

Västerås stadsmission kan även tänka sig att grupper och klubbar som inte har en lokal att hålla till i kan vara här en kväll eller en helg då den dagliga verksamheten inte har öppet.

– Och det finns redan volontärer som vill bidra med något de är duktiga på som kanske att skapa, sticka, virka, måla eller något annat.

Powered by Labrador CMS