Detta är en genrebild.

Skolkök övar på att laga mat utan el och vatten under beredskapsveckan

I veckan är det dags för den nationella beredskapsveckan och Västerås stad genomför ett antal aktiviteter för att uppmärksamma detta.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap som håller ihop veckan som är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig.

Med anledning av detta kommer skolköken i Västerås att öva på att laga mat utan el och vatten en dag under vecka 39. Det innebär att barn och elever kommer att serveras kall frukost och lunch på övningsdagen. Vilken dag det är bestämmer skolan lokalt. Samtliga förskolor och skolor som har bemanning från restaurangenheten kommer att delta i övningen förutom vissa förskolor som har egen kökspersonal, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

Syftet med att restaurangenheten övar även i år är medarbetarna ska få träna på att laga mat med sämre förutsättningar samt att barn och elever ska få uppleva hur en måltid kan se ut när man lagar mat utan el och vatten. Målet är att medarbetarna ska få kunskap och dra lärdomar om hur vi kan och bör agera vid till exempel strömavbrott eller i en krissituation.

– Vi ser att det är viktigt att vi övar på att klara av extraordinära händelser, säger Bo Norrman, enhetschef på Restaurangenheten.

Powered by Labrador CMS