På fredag serveras de sista kopparna kaffe i Växhuset.

Sista veckan – sedan stängs kaféet i Växhuset: "Känslosamt"

Nu på fredag stänger kaféet i Växhuset. Detta på grund av att föreningen som haft ansvar för driften av verksamheten i huset fick uppdraget uppsagt av Västerås stad.
– Jag är stolt över den mångfald föreningen har skapat här, säger verksamhetschefen Sofia Österberg.

Publicerad Senast uppdaterad
Personalen tackar för sig i veckan.

Föreningen har sedan 1997 drivit kaféet samt ansvarat för verksamhetssamordning samt uthyrningen av konsertsalen, teatersalen, två konferensrum, receptionen samt de allmänna ytorna i det välbesökta kulturhuset i centrala Västerås.

Under sommaren och hösten har processen med att avyttra verksamheten pågått. Den sista december ska allt vara klart och städat för överlämning av nycklarna till Västerås stad.

15 tjänster har påverkats

Det här innebär att de åtta personerna som nu är anställda av föreningen kommer att bli utan jobb efter nyår. Totalt, under de senaste två åren har 15 tjänster påverkats av nedläggningen av verksamheten.

– Det har varit en känslosam tid, säger verksamhetschefen Sofia Österberg som varit engagerad i föreningen i 12 år, varav de tre sista som verksamhetschef.

Hennes tid som verksamhetschef har inte varit någon dans på rosor.

– Jag gick in med inställningen att utveckla verksamheten. Men bara veckor senare kom pandemin, och då fick vi ställa om och jobba med utveckling internt för att vara redo när pandemin var över. Men efter pandemin kom nästa bakslag, då politikerna hade andra planer för Växhuset. Därefter har vi fått jobba med avveckling istället för utveckling.

Brinnande hjärta

Från första början var det tänkt att Växhuset skulle bli ett kulturpalats i centrala Västerås. En arkitektfirma hade tagits in och hade som plan att skapa ett påkostat centrum för kulturaktiviteter. Men satsningen blev för dyr, och istället öppnades en verksamhet, som enligt föreningen själva, har fyllts med en enorm själ och ett brinnande hjärta.

– Ett hus med lite brister och fel blir otroligt tillåtande. Det har blivit en del av själen och hjärtat här. Jag tänker så här ibland; ett fint konserthus når inte alla målgrupper. Men här har det funnits en öppenhet och en tillåtande atmosfär som gjort det lätt att mötas, säger Sofia Österberg.

Det finns inga planer på att avsluta med en sista föreställning av den uppskattade lunchmusiken?

– Nej, för problemet med en avveckling är just att man avvecklar och trappar ner hela verksamheten. Egentligen hade vi vår avslutning innan sommaren. Egentligen hade vi ju velat stänga redan då, men det hade vi inte råd med. Vi har varit tvungna att hitta en lösning på att ha råd att avveckla för att inte gå i konkurs. Det hade varit roligare att gå ut ”with a bang”, men vi har inte resurser för att göra några stora evenemang nu, säger Sofia Österberg.

Lyckade arrangemang

Om du får minnas tillbaka lite, vilka insatser tycker du att ni i föreningen ska vara mest stolta över sedan starten?

– De allra bästa minnena handlar inte om antal besökare eller mest festliga evenemang. Istället är mångfalden det jag tycker att vi ska vara mest stolta över. Vi har alltid levt efter vår värdegrund, och det har varit framgångsrikt. Därför har många en relation till huset.

– Sen finns det självklart lyckade arrangemang som Lunchmusiken och Barnfestivalen som vi jobbat med och drivit under många år.

Dessutom tar Sofia upp en speciell kultur som funnit i huset.

– Det har varit ett signum att det alltid varit så mycket hjärta här. Det har skapat en känsla av delaktighet och att ingen har tvekat att hjälpa till. Det är ofta svåråtkomligt och är något som växer fram ur en kultur, säger Sofia Österberg.

De föreningar som idag har verksamhet i Växhuset har kvar sina hyreskontrakt med Västerås stad och kan fortsätta bedriva sina verksamheter.


Powered by Labrador CMS