
Så skyddar du hunden i vinter
Vintern är verkligen här på allvar. Nu i början av året har det varit riktigt kallt, det har snöat rejält och det känns länge sen som vi hade en så lång period av kyla och snö här i Västerås. Trots vintervädret så måste alla hundägare ut och rasta sin hund, så här kommer några tips från Trygg Hansa.

Använd både reflex och lampa på hunden: En reflex syns bra när mötande använder lampa eller strålkastare, men för andra behövs lampa för att hunden ska synas.
Tänk på hur just din hund klarar kyla: Tumregeln är att en mindre hund med mindre päls betyder att den behöver desto mer hjälp för att hålla värmen.
Ta hand om tassarna: Under kallare perioder utsätts hundens tassar för extra påfrestningar. Vägsaltet kan dessutom torka ut trampdynorna och ge sprickor i hundens hud – en god regel är att skölja av och torka av tassarna vid hemkomst från promenaden.
Om hunden drabbas av köldkramp i tassarna: Värm upp tassarna genom att massera dem försiktigt. Om det är ett återkommande problem kan man ta kortare promenader och hitta andra sätt att aktivera hunden inomhus.
Ta hand om pälsen: Om pälsen blir för lång eller blir tovig så drar den lättare åt sig fukt, snö och is. Klipp pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.
Var uppmärksam på om din hund fått i sig glykol: Symptom inkluderar bland annat illamående, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker förgiftning.
Mer energi i fodret än på sommaren kan behövas: Fodret bör anpassas för den enskilda hundens behov och bör ta hänsyn till hundens ålder, vikt, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem.
Viktig påminnelse: Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.