Kungaparet kommer till Västerås den 9 mars.

Så ser programmet ut när kungaparet besöker Västerås

Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. I samband med det reser kungaparet till alla län i Sverige. Den 9 mars är det dags för Västmanland och Västerås att ta mot kungaparet.

Publicerad Senast uppdaterad

Om jubileumsåret

2023 är ett jubileumsår för Sverige. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är även 500 år sedan Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av jubileumsåret besöker kungen och drottningen samtliga 21 län i Sverige.

Under dagen den 9 mars kommer länets invånare att ges flera möjligheter att möta Kungen och Drottningen, till exempel under promenadstråk och övriga programpunkter enligt nedan.

– Det är med stor glädje vi välkomnar kungaparet till Västmanlands län och Västerås, säger Johan Sterte, landshövding i Västmanlands län som är värd för besöket, i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas att många har möjlighet att delta i firandet längs gatorna och i konserthuset tillsammans med oss och andra representanter för länet.

Program 9 mars (ungefärliga tider)

10.00: Kungaparet anländer med tåg till Västerås centralstation där landshövding Johan Sterte med fru tar emot.

Hemvärnets Musikkår Västmanland leder kortegen mot Västerås Konserthus följt av kungaparet och landshövdingeparet.

10.20: Kortegen anländer till Västerås Konserthus.

Jubileumsevenemanget i Konserthusets stora sal startar kl. 10.00. Det är fri entré men platsbiljetter måste förbokas på www.vasteraskonserthus.se

Konferencier Niklas Hjulström, Västmanlands teater

Musik av Västerås Sinfonietta och Hemvärnets musikkår Västmanland

Landshövding Johan Sterte håller tal

Utdrag ur Västmanlands Teaters ”ASEA – Här kommer framtiden!” – en föreställning som sträcker sig över hundra år. Om häpnadsväckande entreprenörskap, teknisk utveckling, livsöden och arbetarkamp.

H.M. Konungen Carl XVI Gustaf jubileumstal

DraóThea, dansföreställning, DraóThéa är en daglig verksamhet inom LSS som gör produktioner inom scenkonst.

Mikael Sundquist, Vd för Länsförsäkringar Bergslagen och arkitekt Johnnie Pettersson tillsammans med konstnären Jesper Nyrén berättar om utvecklingen av kvarteret och presenterar plakett och konstverk för att bevara minnet av 50-årsjubiléet.

12.05: Promenad från konserthuset till Västerås slott genom Vasaparken. Historiker Niklas Ulfvebrand berättar om parken, statyn och den historiska kopplingen.

12.20: Ankomst till Västerås slott, Hemvärnets Musikkår Västmanland

spelar Västmanlandssången.

12.40: Länslunch på Västerås slott med inbjudna gäster. Västmanlands landskapsmåltid serveras.

14.15: Kortege med bil från Västerås slott via Stora gatan till Västmanlands läns museum - Karlsgatan 2

14.25: Västmanlands läns museum, regional fotoutställning ”Jubileumsutställning Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige.”

Länsmuseichef Jennie Schaeffer och pedagog Hilma Persson visar kungaparet den regionala fotoutställningen, delar av den ordinarie verksamheten och en specialframtagen utställning som heter "Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt".

15.15: Avslut och kungaparets avfärd till tågstationen

Länsstyrelsen har tagit fram programmet för kungabesöket i samverkan med flera organisationer: Hemvärnets Musikkår, Västerås Citysamverkan AB, Västmanlandsmusiken, Västerås Sinfonietta, Länsförsäkringar Bergslagen AB, DraóThea, Västmanlands läns museum och Västmanlands teater.
Powered by Labrador CMS