Lekfullt band. Mats B Olsson, Stefan ”Stisse” Olsson, Johan Pettersson, Alva Nee och Åke Larsson är Sofiabandet som nu släppt musik för första gången – och har haft sin debutspelning.

Premiärspelning för Sofiabandet: ”Man är ju fem år innerst inne”

Västerås har fått nytt band – Sofiabandet. Men den här gruppen siktar inte på något vilt rock´n´roll-liv. Istället vill de sprida glädje hos alla barn. Nyligen hade bandet premiärspelning på Culturen – och det blev succé!

Publicerad

Hela historien bakom Sofia- bandet startade med motoriklektioner på Sofiaskolan i slutet av pandemin.

Det var då Johan Petters-son, skolans motorik- och gymnastiklärare, och Mats B Olsson, frilansmusiker och skolans musiklärare, fann varann på allvar.

– Vi körde en heldag varje vecka, klass efter klass och upptäckte att det både var roligt för oss och att eleverna älskade det. Måndagarna blev veckans roligaste dag, säger han.

Även för eleverna på Sofiaskolan, som är en anpassad grundskola för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning, var lektionerna riktigt uppskattade.

– Musik och att röra på sig är det dom älskar. Och sen i kombination med att de fick klä ut sig och att vi vävde in en massa känslor i låtarna, så blev det jätteuppskattat.

Premiärspelning. Under scendebuten fick barn från publiken komma upp på scen och spela med Sofiabandet.

För Johan och Mats väckte lektionerna en tanke om att ta musiken ett steg till – och de började kontakta vänner och personer i sin omgivning för att bilda ett band.

– Vi märkte att det fanns ett behov och en marknad för den här sortens musik, säger de.

Med stöd från Sofiaskolan började de därefter att spela in musiken i studio och har nu släppt materialet på både Youtube och Spotify. Och nu har de även gjort debut på scenen – på 4:e teaterns scen i Culturen.

– Vi hade jätteroligt när vi spelade in musiken, allt bara hände. Man är ju fem år innerst inne och det är schysst att få vara barnslig och hålla på. Det är ju askul att få sjunga om bajs iklädd peruk, säger Mats och skrattar.

Musiken vänder sig till alla barn, inte bara de med särskilda behov. Under scendebuten hade bandet bland annat bjudit in flera barn i förskoleåldern – och även det blev succé.

– Jag tycker det här är jättekul. Jag är jättestolt. Det här blir något som passar många barn, säger Sofiaskolans rektor Agnetha Carlsson.

Powered by Labrador CMS