Finnslätten i framtiden? Nu får västeråsarna tycka till om stadsdelens utveckling. Foto: Västerås stad / Kungsleden

Nu kan man tycka till om Finnslättens framtid

Nu finns ett färdigt planprogram för Finnslätten, som visar hur området kan utvecklas i framtiden.  – Vi hoppas nu att många kommer att bidra med tankar, synpunkter och idéer som kan ge oss ett ännu bättre förslag, säger Hans Larsson, planeringsstrateg på Västerås stad.

  • Publicerad 09:26, 28 jun 2020

Planprogrammet är första steget i en lång planeringsprocess och fungerar som en övergripande plan för att utveckla Finnslätten på både kort och lång sikt. Planprogrammet bygger på ett stort visionsarbete som företagen på Finnslätten har jobbat fram tillsammans med Västerås stad. Utgångspunkten i visionen är att Finnslätten ska bli en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag och deras medarbetare.

– Finnslätten i dag är inte förberett och rustat för framtidens behov. Samtidigt finns en enorm potential i området. Ett bättre rustat och utvecklat Finnslätten kan attrahera nya företag som får bättre möjligheter att utvecklas i Västerås, säger Hans Larsson.

Under sommaren är planprogrammet för Finnslätten ute på samråd, vilket betyder att det finns möjlighet att påverka och lämna synpunkter på planen. Sista dagen att lämna synpunkter är den 18 september. Den 9 september kommer vi även att ordna ett digitalt samrådsmöte.

I den här länken kan du läsa hela planprogrammet samt mer om planprocessen, hur du lämnar synpunkter och hur du kan delta i det digitala samrådsmötet.

Här är några utgångspunkter i planprogrammet:

• En ny hållbar stadsdel. Finnslätten ska bli mer tillgängligt för alla invånare i Västerås. Gång-, cykel- och rekreationsstråk ska knytas samman med omkringliggande områden på ett bättre sätt. Mer service, nya verksamheter, parker, grönska, torg och nya mötesplatser kommer att bidra till att Finnslätten blir en mer naturlig samlingspunkt för stadens invånare, och inte enbart för arbetspendlare.
På Finnslätten finns en infrastruktur att koppla upp sig mot och möjligheter till samverkan vilket bidrar till ekonomisk hållbarhet.

• Trafik och rörelse. I Finnslättens centrala delar ska gående, låga hastigheter och mindre fordon prioriteras. Lugna gatan ska utvecklas till ett huvudstråk och en levande stadsgata med fokus på gående, cykel- och kollektivtrafik.
Västerås stad tittar på olika lösningar för att utveckla nya knutpunkter för kollektivtrafiken och på möjliga lösningar för trafik och förbindelser till och från Finnslätten.

• Olika boendeformer och verksamheter. Västerås stad vill skapa möjligheter för olika typer av mer tillfälliga boenden så som lägenhetshotell, hotell, forskar-, gäst- och studentlägenheter. Det är viktigt att de nya byggnaderna i området formas på ett sätt som väcker nyfikenhet och uppmuntrar möten. Målet är att skapa en inspirerande miljö med liv och rörelse under veckans alla dagar och vid olika tider på dygnet. Finnslätten behöver också utvecklas med skola, förskola och lekpark samt erbjuda olika träningsmöjligheter.

Grönstruktur, parker, stråk. Västerås stad vill skapa generösa parker i området genom att ta tillvara på Finnslättens befintliga grönska. Parkerna kan bindas samman genom olika grönstråk som även integrerar trafik, cykel, motionsspår, och dagvattenhantering.

Campus Finnslätten. I planprogrammet beskrivs Campus Finnslätten som ett område med fokus på forskning och utbildning. Campuset ska utvecklas i anslutning till ett centralt torg med närhet till parker och grönområden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING