Morgonrapporten: Händelserik helg med hockeypremiär, vinmässa, skördefest, fotboll och spelmässa 

★ FREDAG 22 SEPTEMBER • Så blir helgvädret – en del sol 

Publicerad Senast uppdaterad

God morgon Västerås!

Det har hänt: VSK:s bandyherrar är fortsatt obesegrat i Svenska Cup-spelet som pågår. På torsdagskvällen blev det seger med 5–4 hemma mot Bollnäs. Christoffer Fagerström tvåmålsskytt.

Så blir vädret enligt SMHI:  Först varierande molnighet och på eftermiddagen och kvällen tidvis skurar. Dagstemperaturer 17–21 grader. Helgen ser bättre ut, i nuläget verkar en liten högtrycksrygg passera under lördag och söndag och för en hel del sol med sig. 

Guiden – det händer i helgen i Västerås:

FREDAG

Barnens konstfredag 

Plats: Konstmuseet

Tid: 10.15–11.45

Vad: Skapa fritt kring ett tema i Konstlabbet, gå på en lekfull minivisning, eller häng i konstmuseet. Riktar sig till barn upp till 6 år, tillsammans med max en vuxen per barnaskara. Kostnadsfritt.

Vin i Västerås

Plats: Västerås Kongress

Tid: 14.00–20.00, lördag 12.00–19.00

Vad: Västerås vin- & delikatessmässa flyttar ”hem” till Västerås Kongress. Upplev det bästa av världens viner och delikatesser på Västerås populära vinmässa. Åldersgräns 20 år, obligatorisk legitimationskontroll.

Oktoberfest

Plats: Ruths Ölhus

Tid: Från 11.00, även lördag 

Vad: Under fredagen & lördagen kommer Alpen Kapelle att underhålla med riktig tysk ompa bomba-musik och en hel del prost. Bandet kommer att kliva på ca 19.30 båda dagarna. Det kommer att serveras tyska rätter med 1 liters-sejdlar såklart. 

Classic goes rock at Steam

Plats: Steam Hotel

Tid: 18.00 Vad: Nobelmiddagen möter Sweden rock. Den känslan kan man förvänta sig denna kväll när den musiksäkra essamblen med bland andra Västerås egen Patrik Jablonski och Linda Lampenius går all in på Steam Hotel. Till det serveras en 3-rätters komponerad av hotellets executive chef Niclas Wahlström som stått för nobelmiddagen.

VIK–Almtuna

Plats: ABB Arena Nord

Tid: 19.00 

Vad: Hockeyallsvenskan – premiär.

LÖRDAG

Retrogathering 2023

Plats: Växhuset 

Tid: 10.00 

Vad: Sveriges äldsta träff för samlare och entusiaster av äldre tiders datorer och tv-spel, från tidigt 1970-tal till början av 2000-talet. Även föreläsare, bland andra hedersgästen Carl-Henrik Skårstedt som utvecklade Mega Drive-spel på 90-talet.

Sevalladagen med veteranplöjning

Plats: Sevalla bro 

Tid: 10.00–14.00 

Vad: Sevalla Hem- och bygdegårdsförening bjuder in till Sevallamästerskapet, en kvaltävling för Västmanland till SM i Veteranplöjning 2024. Även utställare och loppis på plats samt servering, barnbingo, fiskedamm, käpphästhoppning, åka traktor med vagn och ponnyridning.

Skördefest

Plats: Västerås Officersmäss 

Tid: 12.00–16.00 

Vad: Traditionell skördefest med massor av nyskördat. Uppträdande av Visans Vänner, Bengt Kyllinge, Jojje Engström och ’round the campfire

VSK–Sundsvall

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 15.00 

Vad: Fotboll, Superettan.

Franke–Karlbergs BK

Plats: Råby IP

Tid: 16.00 

Vad: Fotboll, division 2, herr

Aros Basket–Luleå Steelers

Plats: Kristiansborgshallen 

Tid: 16.00 

Vad: Basketettan, herrar.

Film & samtal

Plats: Elektra Bio

Tid: 15.00

Vad: Inbjudna gäster samtalar kring en särskilt intressant film i samband med en visning av densamma. Denna gång kommer mediegiganten och TV4:s tidigare vd Jan Scherman till biografen för en visning av dokumentärfilmen Make Democracy Great Again med ett efterföljande samtal om demokratins förutsättningar.

Rock Everybody – jubileumskonsert 10 år

Plats: Konserthuset

Tid: 17.00–19.00

Vad: Rock Everybody sjunger rock- och popklassiker från 50-, 60- och 70-talet. Nu firar kören sitt 10-årsjubileum tillsammans med Kulturskolans Ungdomsstorband, allt under ledning av Lars Jauring från Västerås Kulturskola.

Live: Charta77/Köttgrottorna – 40-årsjubileum

Plats: O’Learys

Tid: 19.00

Vad: En helkväll i punkens tecken. Förutom 40-årsjubilerande Charta 77 och Köttgrottorna spelar även Krigsstigen och Borgerlig Begravning. Avslutas med en efterfest på Beergarden.

SÖNDAG

Föreläsning: Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent

Plats: Rudbeckianska gymnasiets ljushall

Tid: 14.30–15.30

Vad: Museet avrundar utställningsperioden för Kent Klich – You Don’t Hear the Dog Barking med en föreläsning av Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent Sveriges Radio på temat: ” Vem bryr sig om Gaza?”.

Kafferepet

Plats: Café Mosaic

Tid: 15.00

Vad: 7 sorters kakor, kaffe, broderade dukar och dessutom underhållning av Hanna Sangemark.

Musik

Plats: Elektra Bio

Tid: 15.30

Vad: André Rieu – Love is alla around.

Västerås BK30–Degerfors

Plats: Ringvallen

Tid: 16.00 

Powered by Labrador CMS