
”Modersmålet stärker elevens dubbla identitet”
I Västerås har en tredjedel av alla grundskoleelever ett annat modersmål än svenska. Den 21 februari var det den internationella modersmålsdagen och för att fira den hade Centrum för flerspråkighet ”Öppet hus” i veckan.
Liselotte Dahlberg Jakobsson, enhetschef för Centrum för flerspråkighet och Serwha Naqhabandi, modersmålslärare i kurdiska, berättade att det finns flera anledningar till att det är viktigt att få undervisning i sitt modersmål.
– Modersmålet stärker elevens dubbla identitet och är en möjlighet till att kunna utveckla sitt språk. Har man ett starkt förstaspråk är det lättare att lära sig ett till språk, till exempel svenska, och det finns det evidens på, säger Liselotte.
Serwha sa att de också hjälper eleverna att uppnå de olika kunskapskraven i olika ämnen.
– Vi är en viktig kulturell länk mellan skolan, familj, föräldrar och samhället, speciellt för nyanlända elever.
Centrum för flerspråkighet har modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning för cirka 4 000 elever från förskolan till gymnasiet. Det finns 170 pedagoger som utbildar i mer än 40 olika språk.
– Modersmålsundervisning är ett eget skolämne från år 1 till 9 och på gymnasienivå kan man få läsa modersmål som en egen kurs, berättar Liselotte.
I år var temat kärlek och för att visa upp sig samt lyfta modersmålets betydelse slog man på stort och hade ett ”Öppet hus” i Rådhuset i centrala Västerås. Där bjöds det bland annat på utställningar, målningar, föreläsningar, musik och uppträdanden.
