Mimers uppmaning: Våga bry dig om dina grannar

Tillsammans med Västerås stad och polisen har Mimer ingått i samverkansprojektet Våga bry dig, där man vill få grannar att visa omtanke och reagera om någon verkar fara illa.

Publicerad

Det kan handla om våld i nära relation, om att uppmärksamma en granne som verkar må dåligt eller som upplevs vara ofrivilligt ensam, skriver Mimer i ett pressmeddelande.

– Att våga bry sig handlar inte enbart om att ha modet att agera när någon till exempel utsätts för våld, utan också om att våga ta plats i sitt bostadsområde. Det kan till exempel vara att säga hej till sina grannar, välkomna nyinflyttade och ta ansvar för platsen där man bor. Även utanför lägenhetens fyra väggar, säger Mimers stadsdelsutvecklare Katarina Bilberg.

Våga bry dig är ett koncept framtaget av allmännyttiga Örebrobostäder och bygger i sin tur på den ideella föreningen Huskurages metod för att förebygga våld i nära relation. I samverkansprojektet med Västerås stad och polisen har Mimer tagit fram en uppstartande kampanj med namnet Våga bry dig, som även inkluderar orosanmälningar och att visa omtanke om sina grannar.

– Det sker våld i hemmet i princip varje dag som kommer oss till kännedom. Det är tyvärr dock bara en liten del som anmäls och det är jätteviktigt att vi tillsammans gör skillnad, säger Lars Jansson, chef för lokalpolisområde Västerås.

Projektet Våga bry dig startar i samband med det rikstäckande initiativet En vecka fri från våld. Mimer uppmärksammar Våga bry dig med bland annat filmer i sociala medier som beskriver hur man kan göra för att visa omtanke eller agera om man tror att en granne far illa. Mimer sätter även upp anslag i trapphus och tvättstugor permanent.

– Kan vi gå från misstanke till omtanke och våga bry oss om varandra så är mycket vunnet. När vi vet hur vi kan agera vid oro för att en granne far illa, så kan vi också bidra till att förhindra både våld och att människor far illa på andra sätt, avslutar Katarina Bilberg.

Powered by Labrador CMS