Byggnadsminnet Turbinhuset i Västerås.

Mälarenergi öppnar upp Turbinhuset under Barnfestivalen

Tidigare i våras invigdes Turbinhuset som Västerås 19:e byggnadsminne. Under lördagens familjefest i centrala Västerås kommer en av Sveriges första kraftstationer vara öppen för allmänheten.

Turbinhuset från 1891 är en av Mälarenergis 41 vattenkraftstationer och producerar fortfarande el, om än i begränsad omfattning. Det har nyligen utsetts till byggnadsminne och är också en av Sveriges äldsta vattenkraftstationer. 

Under Barnfestivalen den 18 maj öppnar Mälarenergi upp Turbinhuset klockan 10.00–16.00, där guiden Kenta Nerén tar emot i tidstypisk klädsel från 1890-talet och välkomnar både stora och små, skriver Mälarenergi i ett pressmeddelande.

I slutet av 1880-talet var Elektriska Aktiebolaget i Stockholm, med verkstad och tillverkning i Arboga, i behov av expansion. Bolaget sökte nya lokaler i eller utanför Arboga. 

I Västerås löste staden in en kvarn vid Svartån, lät bygga Turbinhuset och kunde därmed erbjuda bolaget den el som behövdes för etableringen. På så sätt hamnade Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, sedermera Asea och ABB, i Västerås – och därför är Turbinhuset en viktig del av Västerås och Västmanlands industrihistoria.

Kenta Nerén tar emot i tidstypisk klädsel från 1890-talet.

 

Powered by Labrador CMS