Tasse och Kattiz välkomnar alla barn till Västerås city.

Dags för barnens stora fest i Västerås city: ”Stort intresse”

Barnfestivalen är äntligen här igen! Lördagen den 18 maj mellan klockan 10.00 och 16.00 är det återigen dags för folkfesten Västerås Barnfestival. Barnfestivalen är en dag då Västerås city fylls av mängder av aktiviteter som alla barn får ta del av, de allra flesta kostnadsfria.

Publicerad Senast uppdaterad

Jonas Edberg, chefredaktör på Västerås Tidning och årets festivalgeneral, berättar att intresset för festivalen har varit riktigt stort.

– Framför allt så blir det mer aktiviteter än någonsin i Vasaparken och Stadsparken. Totalt har vi nästan trettio aktörer på plats i parkerna.

I Vasaparken kan man till exempel prova på dans och gympa, springa ett barnlopp och hoppa i någon av de populära hoppborgarna. Man kan även hoppa käpphäst, prova på femkamp och mycket annat med fokus på rörelse.

– Barnen kommer också att kunna klappa alpackor och rida en sväng runt parken, berättar han.

Under dagen kommer, precis som tidigare år, fyra ponnies från Hamre ridskola att finnas på plats i Vasaparken för att ta barnen på en tur.

– De får rida en liten slinga runt parken. Vi kommer att finnas på plats mellan 11 och 14, inte hela dagen eftersom det då blir för jobbigt för hästarna, berättar Mia Pettersson, ridskolechef på Hamre Ridskola.

Feststämning. Massor av aktiviteter och lockar barnfamiljerna till centrala Västerås när Barnfestivalen arrangeras. Foto: Helena Andersson

Hon säger att anledningen till att man vill vara med på Västerås Barnfestival är för att det är så många barn som gillar hästar.

– Det primära för oss är att vi helt enkelt vill tillgodose barnens önskan om att få rida.

Men det är inte bara ute i parkerna som det händer saker under dagen.

– På Fiskartorget kommer VL att parkera en buss som barnen får kliva in i och titta på och dessutom kommer barnen att kunna köra en bana med mini-elbussar. Det tror jag att många kommer att tycka är roligt, säger Jonas Edberg.

Som vanligt finns även aktiviteter på Stora torget där det i år kommer att samlas ett antal fordon som barnen får titta på och provsitta i.

Det kommer även att finnas aktiviteter på Karlsgatan 2, på Växhuset som gör comeback i år och på Culturen. Dessutom anordnar kyrkan aktiviteter i domprostens trädgård på Västra kyrkogatan 3.

– Där blir det bland annat hoppbana med enhörningar, pyssel, tipspromenad och möjlighet att klappa djur som åsna, kanin, höns och marsvin.

Startar med parad

Barnfestivalen kommer som vanligt att starta med en invigningsparad där barnen till hundra procent sätts i fokus.

– Temat för paraden kommer även i år att vara ”Låt barnen höras”. Paraden går ut på att hela samhället ska lyssna på barnens rättigheter och deras vilja. Och för att barnen verkligen ska höras så uppmanar vi alla barn att ta med sig något som låter som trumpeter, trummor eller kastrullock, allt som hörs. Och vill man klä ut sig så är det förstås extra roligt, säger Jonas Edberg.

Powered by Labrador CMS