Björn Wilhelmsson är restaurangchef.
Björn Wilhelmsson är restaurangchef.

Lyckad start för Stigen av Knut

Den 16 juni slog portarna upp till restaurangen Stigen av Knut på Stora torget i Västerås. Sommaren har varit över förväntan, men restaurangchefen Björn Wilhelmsson tror att den största framgången kommer i takt med att graderna sjunker och höstmörkret smyger sig på.

Publicerad

– Framtiden ser väldigt ljus ut, vi var ganska förvånade när våra gäster kunde sitta och äta en hjortskavsgryta när det var 29 grader varmt. Vi tror att det är nu vår säsong börjar på riktigt. Hösten är min personliga favoritårstid med rotsaker och svamp. Den svenska maten är i sitt esse vid den här tiden på året, säger Björn Wilhelmsson.

Stigen av Knut serverar norrländsk fast food och har öppet från morgon till kväll på vardagar och från lunch till kväll på lördagar och söndagar.

– Fastän det är ett svenskt koncept känns det nästan exotiskt bland annan restaurangmat.

Hur har den första tiden varit?

– Det har varit spännande, i branschen finns det en oskriven regel att man inte ska öppna en restaurang på sommaren om man inte är en utpräglad sommarrestaurang, utan man ska helst öppna i slutet av sommaren för då är folk tillbaka i vardagslunken och det blir lite nyhetens behag med ett nytt ställe.

Stigen av Knut gick sin egen väg och öppnade strax innan Västerås Cityfestival.

– Vi har tagits emot väl. I början satsade vi stort på QR-koder som gjorde att man kunde beställa direkt till bordet, men det visade sig ganska snabbt att vår servispersonal är för duktiga och trevliga för att bara gå ut med tallrikar och glas så vi tänkte om. Sedan går det att beställa direkt till bordet om man vill det. Vi har många stammisar och återkommande gäster som testar sig genom menyn och vi har fått jättebra recensioner.

Är det några rätter som beställs extra mycket?

– Pizzorna är väldigt populära, vi har nyss släppt en som heter Herr Kantarell och den har blivit poppis snabbt. Det vi har sålt mest av är vår hjortskavsgryta. Och älgisterband blir mer och mer populärt.

Restaurangen använder sig av säsongsbaserade råvaror i största möjliga mån.

– Det är korkat att inte göra det, det är det bästa både ekonomiskt och för miljön. Vi har en grund för menyn, men det händer att vi ibland gör det lilla extra. Vissa helger har jag köpt råmjölk av min granne som är bonde och så har vi serverat kalvdans. Det ska vara mat man känner igen med finessen från ett restaurangkök och med en norrländsk touch.

Den 29 september blir det livemusik på restaurangen när Vincent Jedselius med band gästar. Björn Wilhelmsson fick upp ögonen och öronen för artisten när han hade ett möte med Martin Sjölander, ägare och grundare av kedjan Stigen, på K9 i Västerås.

Ägare och grundaren Martin Sjölander säger att man siktar på att etablera sig i flera större städer framöver.
Ägare och grundaren Martin Sjölander säger att man siktar på att etablera sig i flera större städer framöver.

– Vincent och hans band började spela mellan K9 och Kajens Café och efter ett tag slutade jag lyssna på vad Martin pratade om och bara lyssnade på bandet. Sedan gick jag fram och sa att de måste komma hit och spela.

Ambitionen är att ta in mer livemusik. Björn berättar att de vill skapa en till musikscen i Västerås som går att kombinera med deras verksamhet.

– Vi kommer inte att ha konserter, utan mer musikunderhållning till maten. Och då kommer det inte att vara nån skäggig trubadur som sitter och skriker ”Who the fuck is Alice” utan musik som påminner om den vi spelar här dagligen. Det vill säga blues, soul, jazz och lite rock.

Nyligen har man anställt en bartender som kommer att utveckla det drickbara utbudet.

– Nader kommer att utveckla drinkmenyn ytterligare så att så mycket som möjligt får en norrländsk touch.

I restaurangen ryms bland annat ett tunnbrödsbageri, ett flipperspel och ett bord som är mer lämpat för sällskapsspel, samt en hel övervåning som kan abonneras för större sällskap. De serverar både brunch, lunch och middag.

Powered by Labrador CMS