Stort intresse. Annelie Öster Friberg berättar om Anundshögs rika historia för gästerna från USA.

Lokal historia lockar långväga besökare

Under sommaren kommer 40 busslaster med historieintresserade amerikaner att besöka Anundshög och guiderna från Badelunda hembygdsförening är mer än redo.

Publicerad Senast uppdaterad

I flera år har Badelunda hembygdsförening ansvarat för alla guidade visningar av Anundshög, men i sommar kan de lägga allt sitt fokus på abonnerade grupper.

Många amerikaner berättar att de har sina rötter i Sverige för att deras anfäder emigrerade från Sverige till USA

Mikael Eklund, guidecoach från Badelunda hembygdsförening

– Tidigare år har vi haft all guidning men nu har Västerås stad anställt säsongsanställda som sköter den schemalagda guidningen, medan vi sköter grupper från till exempel Amerika, säger Mikael Eklund, guidecoach från Badelunda hembygdsförening.

Under guidningarna kommer man att få höra den spännande historien om Sveriges förnämsta fornlämningsområde där man kan hitta spår av central mötesplats ända tillbaka till bronsåldern för 3 000-4 000 år sedan.

De flesta fornlämningarna härrör dock från järnåldern. En period någonstans från cirka 3 000 till 1 000 år efter Kristus.

Skeppssättningar

Området är mest känt för sina gravhögar framför allt kungshögen – Anundshög, som är nio meter hög och har en diameter på 64 meter och till volymen är Sveriges största Kungshög. 

Intill ligger fem skeppssättningar, en skeppssättning är en gravform där en grupp stora stenar är uppställda i form av en båt. Det största skeppet är 53 meter långt och det andra 51 meter långt. Stenarna som troligtvis blev omkullvräkta när kristendomen fick sitt fäste i bygden restes inte upp igen för än 1932.

Dybeck skrev text

På området finns även en ornamenterad runsten som med sina 3.10 meter i höjd är en av Sveriges större runstenar, samt en av landets bäst bevarade labyrinter från äldre järnåldern, alltså troligen cirka 2 500 år gammal.

Den guidade visningen börjar.

– Det var Richard Dybeck, fornforskaren som reste stenen på mitten av 1800-talet efter att den hade varit omkullvräkt i mer än 600 år. Dybeck skrev också texten till vår kära Nationalsång ’’Du gamla, du fria’’

Det är genom den amerikanska resebyrån Gate1 de långväga besökarna reser. 

Nöjd besökare. Dom Demio från USA gillade resan till Sverige och Norge så mycket att han gör den för andra gången.

Anundshög är ett av bara några få utvalda stopp i Sverige, innan bussturen går vidare till Norge.

Förra året tog Anundshög emot 26 busslaster, i sommar väntas nästan det dubbla.

– 40 bussar kommer hit i sommar. Gate1 vill skriva kontrakt för två år till så det är jättekul. De är nöjda med vår guidning, men vill att vi ska skryta lite mer om hur unik historia vi faktiskt har här, säger Mikael.

”Alltid väldigt trevliga”

När Västerås Tidning är på besök gör sig Annelie Öster Friberg redo för att ta emot en grupp från just USA.

– Besökarna från USA är alltid väldigt trevliga, de är intresserade, ställer mycket frågor och är utåtriktade, säger Annelie.

– De som kommer från andra länder är ofta väldigt fascinerade av vikingar, och många amerikaner berättar att de har sina rötter i Sverige för att deras anfäder emigrerade från Sverige till USA, säger Mikael.

Här för andra gången

Dom Demio från Fredericksburg, Virginia, gör resan med Gate1 till Sverige och Norge för andra gången.

– Jag har varit här förut, tyckte om det och ville åka igen och ta med mig min dotter, säger han.

– Jag älskar den här delen av landet. Jag kanske inte skulle göra det på vintern men nu är det jättefint.



Powered by Labrador CMS