Vill hjälpa andra. Susanne Zeeck grundade tillsammans med sin man Gunnar föreningen Junos kamp, som jobbar för att göra livet lite lättare för svårt sjuka barn och deras familjer.

Juno är friskförklarad – men familjens kamp fortsätter

När Susanne och Gunnar Zeecks tvååriga flicka Juno drabbats av cancer och tillfrisknat kände familjen att de ville göra något för andra familjer som hamnat i samma sits som de tidigare var. Det var så idén till den ideella föreningen Junos kamp föddes.

Publicerad

Västerås Tidning träffade Susanne Zeeck. Hon berättar att det nu är ett år sedan Juno förklarades frisk, och att deras engagemang inte har avtagit.

– Resan när ens barn drabbats av en svår sjukdom är jättetuff där sjukvården, som funkar väldigt bra, ändå inte riktigt räcker till. Det finns en hel del runt omkring som man behöver få hjälp med och där känner vi att vi kan göra en insats.

Junos kamp hjälper inte bara cancerdrabbade barn och deras familjer, utan även andra svårt sjuka barn. Syftet är att kunna stötta familjer när livet är som tyngst men också att förgylla tillvaron för sjuka barn, deras syskon och föräldrar. – Vi vill göra saker som behövs när det krisar och hela världen rasar, säger Susanne.

Vill inte vara till besvär

Hon berättar att många runt dem erbjöd sig att hjälpa till när Juno blev sjuk, men att det visade sig att det ofta bara är något man säger.

– Man kanske skulle kunna få hjälp om man orkade ringa och fråga, men när man står där med allt som händer så kör man bara på. Man ber oftast inte om hjälp och man har heller inte tid att fundera på vem man kan få hjälp av. Man vill inte vara till besvär. Så det bästa, om man vill hjälpa till, är att bara göra.

Fluffiga nallar för att ge sjuka barn lite glädje på lasarettet.

Något som ofta är ett stort bekymmer när livet blir jobbigt är maten, så via Junos kamp kan man till exempel få hjälp med att få hem matkassar med recept och allt man behöver, eller färdiga matlådor, beroende på situationen.

Fun Run – Stöd Junos kamp

Vad: Motionsloppet Fun Run

Var: Hammartorget, Hallstahammar

När: Lördag 14 september

Tid: Start från klockan 10.00

Kostnad: Vuxen 200 kr, barn 50 kr

Distanser: 5 km, 10 km samt kort bana för barn

Övrigt: Priser lottas ut bland startnumren

– När allt har rasat då vet man knappt hur man ska orka få mat på bordet. Därför tog vi kontakt med Ica Maxi Hälla, som ställde upp och som fortfarande skänker matkassar till familjer.

Hjälper till med jobbiga saker

Edip på Ica Maxi Hälla har hand om föreningens matkassar.

Junos kamp har ett grundkoncept där de hjälper till med olika saker som de har märkt att många tycker är jobbigt.

– Vi har städhjälp, för när man åker fram och tillbaka till sjukhuset är inte städning det man prioriterar, istället mår man dåligt av att hemmet är stökigt och skitigt.

De erbjuder också parkeringskort till lasarettet.

– De som är under behandling och är mycket uppe på sjukhuset slipper då parkeringskostnaderna, säger Susanne.

Föreningen har även en lägenhet, ett anhörigboende, som man kan få låna om man till exempel bor ute i länet.

– Om man behöver vara nära för att barnet är väldigt sjuk så kan familjen få bo där.

Susanne säger att hjälpen i övrigt är väldigt flexibel.

– Vi tar alltid en diskussion med familjen. Vi har den tiden och möjligheten att skräddarsy hjälpen, så vad behöver de? Förra veckan levererade vi till exempel ett löpband till en kille som behövde rehabilitering hemma. Vi har även skickat iväg familjer på små utflykter och evenemang som fotbollsmatcher och till exempel på Idol. Vi stöttar egentligen med allt om vi har de ekonomiska möjligheterna för stunden.

Volontärer behövs

Pengarna till verksamheten kommer framför allt från sponsorer, men de säljer även armband och nallar och samlar in pant.

– Vi är konstant på jakt efter flera volontärer. Till exempel så skulle vi behöva någon som kunde åka runt och samla in all pant som vi samlar in på olika företag. Det är något som växer, flera företag hör av sig och vill hjälpa på det sättet.

I höst, den 14 september, kommer ett tillfälle att stötta Junos kamp genom att delta i motionsloppet Fun Run i Hallstahammar där man som vuxen går eller springer 5 eller 10 kilometer och en kortare sträcka som barn.

– Det kostar 200 kronor som vuxen och 50 som barn och då har man sen chans att vinna fina priser på sitt startnummer.

Avslutningsvis säger Susanne att hon vissa stunder funderar på vad hon har gett sig in på.

– Men det behövs, det känns skönt att kunna hjälpa till. Det är tufft för man får se så mycket jobbigt som man helst inte skulle vilja se, men samtidigt känns det som om det är värt det!

En glad dag för de sjuka barnen på Junos kamps familjedag på Hässlö.
Powered by Labrador CMS