Joe Morris trivs i köket.

Joe Morris – en slipad krögare

Joe Morris kom till Sverige som 23-åring och har inom loppet av tio år bytt karriär, grundat en hamburgerkedja och startat en egen restaurang som tog hem det ärofyllda priset Årets Nystartare.

Publicerad

Berätta om din uppväxt?

– Jag fyllde nyligen 34 år och är uppväxt i södra England på Isle of Wight. När jag var 18 år började jag utbilda mig till lärare på universitetet och tog examen när jag var 21, då flyttade jag hem igen och började jobba som språkreselärare. Det är många svenskar som gör sina språkresor i min hemstad och via det jobbet träffade jag min före detta som är svensk.

Som 23-åring gick flyttlasset till Sverige och det var en övergång som inte gick utan hinder.

– Jag var jättenära att flytta tillbaka till England, jag var ganska trött på arbetssituationen och kunde inte jobba som engelsklärare eftersom jag inte kunde svenska. Och även fast jag hade utbildat mig till det var jag inte så intresserad av läraryrket.

Men ljusningen kom tack vare en blogg som Joe startade 2014. Och ett brinnande intresse för just matlagning och restaurangbranschen.

– Efter ett år i Sverige hade jag inget jobb. Året var 2014 och jag valde att starta en mat-blogg som hette RibHaus. Där skrev jag om två saker som jag älskar; kött och underground house/techno musik – det är också därför vi heter Rib (kött) Haus (musik). På bloggen skrev jag mest om recept på kött och drev en Sound-cloudsida med gäst-mixer från dj’s runtom i världen.

Joe arbetade på en restaurang hemma på Isle of Wight direkt efter examen och fick blodad tand.

RibHaus utvecklades ytterligare och Joe investerade i ett stekbord och ett tält och började laga och sälja streetfood i Stockholm under helgerna.

Nästa steg vet vi alla om vid det här laget.

– 2016 öppnade jag och Johan Björklund från Björklunds Kafferosteri RibHaus på heltid i Saluhallen Slakteriet.

Öppnade – i Seoul

Tillsammans öppnade duon en andra restaurang på Erikslund i Västerås, samt en i Seoul, Sydkorea.

– Vi jobbade och utvecklade det tillsammans tills vi sålde RibHaus 2023. Jag hade inte samma intresse för det längre plus att jag öppnade Magpie med min sambo Såma och Christoffer 2022 och ville fokusera på det.

Den 25 oktober 2022 slog Magpie upp portarna och tanken är enkel, en liten familjär krog där man antingen kan äta en rejäl middag eller slinka in på en god cocktail eller ett glas vin.

Såma Mirza, Christoffer Magnusson Domeij och Joe Morris har drivit och driver restaurangen framgångsrikt och belönades tidigare i år med priset Årets Nystartare på Guldstänk.

– Det kändes skitbra, vi trodde inte att vi skulle vinna för det har varit många restauranger som varit nominerade genom åren men få som vunnit. Det är en ära. Vi har alltid haft bra beläggning på helgerna men efter priset har vi fått ännu bättre, framför allt mer på onsdagar och torsdagar.

Joe Morris är uppvuxen med en pappa som drev egen städfirma, men det var inte en självklarhet att Joe själv skulle bli egenföretagare och dessutom i ett annat land.

– Min dröm när jag slutade skolan var kanske inte att driva eget företag.

Du var ju väldigt ung när du flyttade till Sverige, men vet du om det är några skillnader mellan egenföretagande i England kontra Sverige?

– Jag flyttade från ett annat land och startade från noll utan att veta hur det är, så för min del kan jag inte jämföra. Men jag är övertygad om att man får lära sig av sina misstag oavsett om det är Sverige eller England. RibHaus var en superbra plattform för mig att lära mig så att jag sedan kunde starta Magpie med alla dessa lärdomar i ryggen.

Vilka är dina främsta lärdomar som du har fått i och med ditt entreprenörskap?

– Mitt första år som egenföretagare var väldigt frustrerande. Saker och ting gick inte som jag trodde och då blev jag arg och stressad. Jag vet inte hur det gick till men istället för att bli frustrerad började jag se utmaningarna som en del av processen.Att dela företaget med min sambo är också väldigt kul! Vi trodde först att det skulle kunna leda till utmaningar i relationen men vi jobbar jättebra tillsammans och vill spendera vår tid med varandra. Det hjälper mycket att vi har olika ansvarsområden i restaurangen. Hon tar hand om Front of house och jag köket.

Vad gör dig genuint lycklig?

– Att äta och dricka. Jag och Såma har pratat om det ganska mycket på senaste tiden. Vi kombinerade vår inflyttningsfest och min födelsedagsfest och bjöd in nära och kära, för mitt love language är verkligen att laga mat och hälla upp vin till gäster, jag är som gladast när jag får göra det.

– Det är lite sjukt eftersom jag gör det här på restaurangen 50 timmar per vecka, men jag vill ändå göra det på min fritid, just för att jag älskar att göra det.

Vad har du för mål för framtiden?

– Ett kortsiktigt mål är fler inspirationsresor, det har gått jättebra för Magpie och vi har haft möjligheten att kunna göra inspirationsresor och det vill jag göra mer av. Om man tänker mer långsiktigt vill jag vara med och bidra till att Västerås får ett bättre anseende inom restaurangbranschen. Det finns flera jättebra restauranger här och jag vill att det ska synas mer utåt över hela Sverige.

Powered by Labrador CMS