
Högt tryck för Stadsmissionen när vintern är här
Först pandemi och nu en allt snävare ekonomi för många svenskar. Stadsmissionen i Västerås märker tydligt hur världsekonomin påverkar ekonomiskt utsatta invånare.

Stadsmissionen i Västerås har flera olika verksamheter, bland annat dagverksamheten, matcentralen och en second hand-butik. På Sturegatan 22 finns deras dagverksamhet för människor i utanförskap och social utsatthet.
– Vi möter främst människor som lever i hemlöshet. Idag är det cirka 790 västeråsare som lever i någon form av hemlöshet och av dem är cirka 85 stycken akut hemlösa. Det är rätt många, säger Rickard Salzmann, insamlings- och kommunikationschef på Västerås stadsmission.
Varje dag har dagverksamheten mellan 50 och 70 besökare.
För ett år sedan renoverades lokalen med hjälp av Ikeas inredare som hjälpte till med att optimera lokalen.
– Hit kan man komma för att värma sig när det är kallt eller få svalka när det är varmt. Besökarna kan vila i någon av sängarna, duscha och tvätta kläder. Man kan ha sin post ställd hit och få hjälp att ta sig till möten med till exempel myndigheter eller rättegångar. Vi serverar frukost och lunch och det är då det brukar vara högst tryck, säger Rickard Salzmann och fortsätter:
– Det är inte bara hemlösa personer vi möter här, det rör sig även om personer som kanske känner sig ensamma och vill ha någon att prata med, många vi möter är i behov av samtal och sällskap.
På dagverksamheten finns det inte något krav på nykterhet.
– Hit får man komma i vilket skick man vill, man får inte bruka i lokalen och vi tillåter inte heller att man förvarar något olagligt i lokalen. Ofta har besökarna och personalen en väldigt fin dialog och relation, det är väldigt ovanligt att det blir en hotfull stämning.
Hur påverkas era olika verksamheter av årstiden?
– De olika verksamheterna påverkas olika. Till exempel second hand-butiken påverkas av handelns mönster till viss del. Det kan även vara ett ökat inflöde på varor i vissa perioder, till exempel om många rensar förrådet under en lovvecka.
Även på dagverksamheten märks det skillnad beroende på årstid.
– Här blir det absolut högre tryck när kylan och mörkret kommer. Av de 85 som lever i akut hemlöshet är det några som vänder på dygnet under de kallare månaderna, så istället för att sova i ett soprum eller under en bro vänder de på dygnet och är ute och rör på sig hela natten, sedan hänger man på låset och sover här hela dagen.
Vi ser att de som tidigare har levt på marginalen men ändå klarat sig nu tar ett steg närmare gränsen eller över den och hamnar i ekonomisk utsatthet
Märker ni av det ekonomiska läget?
– Vi börjar märka av det i hela organisationen. Redan under pandemin kunde vi se ett visst förändrat beteende men effekten hade inte riktigt kommit utan det har vi sett de senaste månaderna. Det har blivit lite kaka på kaka, både effekten av pandemin som fortfarande håller i sig då det var många som halkade efter med ekonomin, det lever kvar samtidigt som vi har allt högre kostnader för mat, el och drivmedel. Och såklart många krigsflyktingar från Ukraina.
– Vi ser att de som tidigare har levt på marginalen men ändå klarat sig nu tar ett steg närmare gränsen eller över den och hamnar i ekonomisk utsatthet. Och jag tror tyvärr att allt fler kommer att behöva stöd, det är oroväckande.
På matcentralen som öppnade i januari i år märker man av det tydligast, menar Rickard Salzmann.
– När vi öppnade i januari hade vi som mål att innan årets slut ha kapacitet nog att hjälpa 100 familjer i veckan, redan vecka 11 var vi uppe i över 100 familjer, och nu är vi uppe i närmare 200 familjer.
Det ekonomiska läget har även påverkat donationer och gåvor till stadsmissionen, men Rickard Salzmann slår fast att de företag och privatpersoner som kan hjälpa till gör det med besked.