Visit Västerås kan vinna pris för sitt arbete kring trygghetsfrågorna under Cityfestivalen.
Visit Västerås kan vinna pris för sitt arbete kring trygghetsfrågorna under Cityfestivalen.

Här är finalisterna som kan vinna prestigefyllda jämställdhetspriset

Visit Västerås, Västmanlands Teater och Tjejforum på Bäckby. Alla har de som finalister chansen att vinna årets jämställdhetspris i Västmanland.

Publicerad Senast uppdaterad

För femte året i rad ska jämställdhetsrådet utse en vinnare av årets jämställdhetspris i Västmanland. Priset går till den person, organisation eller det projekt som på bästa sätt bidrar till länets jämställdhetsarbete. En av de tre finalisterna till årets jämställdhetspris är Visit Västerås som nomineras för sitt trygghetsarbete kring Västerås Cityfestival.

Efter en rad uppmärksammade händelser med ofredanden i publikhav vid festivaler och publika evenemang både i Sverige och andra länder var frågan i fokus sommaren 2017. Under Västerås Cityfestival rapporterades då sju fall av sexuella ofredanden.

Det här är vi otroligt stolta över och det visar att vårt arbete gör skillnad

Ann-Sophie Sund, Visit Västerås

Efter det förstärktes vikten av att belysa och arbeta med problemet. Som en följd av detta togs beslutet att Cityfestivalen – i samverkan med andra aktörer som stadens säkerhetsavdelning, Länsstyrelsen Västmanland och polisen – skulle fokusera på och ta krafttag i frågan, skriver Visit Västerås i ett pressmeddelande.

– Tillsammans har vi nått fantastiska resultat. Från sju rapporterade fall av sexuella ofredanden 2017 till att 2022 nå målet 0 rapporterade fall, trots ett besöksrekord på 335 000 besök. Det här är vi otroligt stolta över och det visar att vårt arbete gör skillnad. Målet är alltid nolltolerans och med långsiktigt arbete vill vi uppnå attitydförändring och förändrat beteende i livets alla sammanhang, inte bara under Västerås Cityfestival, säger Ann-Sophie Sund, projektledare Visit Västerås, i pressmeddelandet.

De två övriga finalisterna till årets jämställdhetspris är Tjejforum på Bäckby och Västmanlands Teater för ”Jag ser dig”, en pjäs för unga om relationer, kärlek, våld och sex av och med Mårten Svedberg.

– Västmanlands Teater jobbar både med jämställdhetsfrågor och antidiskriminerande frågor, därför är det också så viktigt för oss att också få diskutera och belysa de här frågorna när det handlar om en så ung publik. säger producenten Ebba Malander teaterns nomineringsfilm.

Mårten Svedberg i Västmanlands Teaters ”Jag ser dig”, som nu är en av tre finalister som kan vinna årets jämställdhetspris.
Mårten Svedberg i Västmanlands Teaters ”Jag ser dig”, som nu är en av tre finalister som kan vinna årets jämställdhetspris.
Powered by Labrador CMS