Lana Joelsson har förverkligat sin dröm.

Flykten från kriget ledde till guldstänk

Idag lever Lana Joelsson sin dröm, hon lever ett tryggt liv och driver Västerås första IVF-klinik. Men vägen dit har varit långt från enkel och spikrak. När Lana flydde från ett krigsdrabbat Bagdad upptäckte hon att hon var gravid och när hon som nyförlöst landade i Sverige började nästa utmaning; att komplettera sina läkarstudier och börja arbeta.

Publicerad

Men vi tar det från början.

– Jag är kurd och är född i Bagdad i Irak. Mina föräldrar är professorer i kemi och arbetade på universitetet i Bagdad. En akademisk familj och en lugn uppväxt skulle jag säga. Jag har alltid velat bli läkare, och speciellt inom allt som har med barn och barnafödande att göra.

Mellan 1985 och 1990 utbildade hon sig till läkare, men utbildningen pausades på grund av kriget.

– När det blev krig och oroligheter igen i samband med Iraks invasion av Kuwait var jag nästan färdig läkare, men tvingades jobba under kriget. Den perioden formade mig och jag lärde mig enormt mycket under den tiden, det gav mig en mental styrka att våga göra saker och ta risker.

Med anledning av kriget beslutade sig Lana för att fly landet.

– Vi visste inte då att vi skulle till Sverige, vi bara flydde.

Flykten från Bagdad började 1993, och det som är en utmaning för vem som helst blev ännu tyngre för Lana när hon upptäckte att hon var gravid.

– Det var väldigt tufft, jag fick stanna på vägen i olika byar och gömma mig. Jag kunde inte språket och hade inte så mycket pengar, men att jag var läkare gjorde att jag var mentalt förberedd, och det räddade kanske mitt och min dotters liv.

Hennes dotter föddes flera veckor för tidigt och efter födseln snabbades flykten på.

– Så fort jag blivit förlöst gick det snabbt att komma till Sverige, vi landade i Sverige när min dotter var bara 14 dagar och då började nästa utmaning.

Mor och dotter ankom till Sverige mitt i vintern när snön låg hög och det var -15 grader. Lyckligtvis kunde de flytta in hos släktingar i Linköping och Lana hade ett tydligt mål; ta sin läkarlegitimation och börja tjäna pengar.

– Eftersom jag var nyförlöst tyckte alla myndigheter att jag skulle vara föräldraledig, men jag sa att det har jag inte tid med, jag vill lära mig språket och börja jobba så fort som möjligt.

Lana tog med sig dottern i barnvagn på SFI-utbildning och studerade flitigt.

– Det skulle egentligen ta ett och ett halvt års studier för att göra första språktentan, men jag pluggade hemma dygnet runt och efter sex månader gjorde jag tentan och klarade den.

Lana Joelsson tog hem priset Årets Nystartare 2022 på Guldstänk.

När allt det var i ordning började Lana studera på Folkuniversitetet i Linköping för att uppfylla legitiamationsvillkoren.

– Jag hade praktiserat under min utbildning och fick flera jobberbjudanden från olika vårdcentraler i Linköping när jag tog examen. Jag sökte AT och flyttade till Västerås då både jag och min ex-man fick jobb som AT-läkare i Västerås.

Lana fick tjänstgöring på kvinnokliniken och kände sig direkt hemma.

– Under specialisttjänstgöringen på kvinnokliniken väcktes mitt intresse att bli egenföretagare, jag är en nyfiken person som tycker om att prova nya saker och våga ta lite risker, men med en stadig grund.

Hon startade eget bolag 2007 och började arbeta som hyrläkare när hon var ledig.

– Under samma period skiljde jag mig från pappan till mina barn och som ensamstående mamma behövde jag bygga upp min ekonomi och då var det väldigt bra att ha den friheten att jobba lite extra och kunna skapa en stabil värld för mig och mina barn.

Lana var inte färdigutbildad än, hon bestämde sig för att doktorera inom fertilitet och infertilitet på akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag började jobba som egenföretagare på Kvinnoläkarna och hade samtidigt en anställning på 50 procent inom region Uppsala på akademiska sjukhuset på kvinnokliniken och reproduktionscentrum.

Hon avslutade en dubbelspecialistutbildning i IVF 2015 och blev disputerad medicindoktor 2018.

– Jag fick erbjudande om att ta över Kvinnoläkarna 2018 och då tog jag mig an nästa utmaning att bli 100 procent entreprenör och jobba med något jag tycker om. Det var en fantastisk känsla. Men läkare utbildas för att bli forskare, inte företagare, så det var en helt ny värld.

Lana konstaterar att det har varit en utmaning att få stöd för privat sjukvård.

– Det finns lite fördomar om privatisering och det är svårt att få stöd. Sen kommer nästa komplicerande faktor in och det är att jag är kvinna, kvinnliga företagare har det lite tuffare än manliga företagare. Lägg där till att jag är en kvinna med utländsk bakgrund. Det var tuffa steg att ta och jag fick kravla mig upp för att synas.

Nu var drömmen om en egen IVF-klinik inom räckhåll.

– Att använda Kvinnoläkarnas stabila grund och utveckla Västmanlands första IVF-klinik, det var en dröm som slog in.

Under pandemiåret 2020 drev Lana Kvinnoläkarna och började samtidigt bygga labbet som krävdes för att driva en IVF-klinik.

– Det tog på krafterna men jag kände att det är nu det gäller. Vi fick tillstånd från IVO våren 2021 och då drog vi igång.

Sedan dess har Lana Joelsson tagit hem priset Årets Nystartare 2022 på Guldstänk och mer än 10 bebisar har kommit till världen med hjälp av IVF.

– Att vinna priset kändes otroligt bra och ger mig styrka att utveckla båda verksamheterna och motivation att fortsätta.

Vad är dina mål för framtiden?

– Vi är uppe i 10-15 bebisar, men jag drömmer om 500, 1 000 eller kanske 10 000 bebisar. Sedan drömmer jag om att koppla in en del forskning och hitta nya arbetsvägar och arbeta med evidensbaserad medicin, det är nästa steg.

Tillsammans med dottern Pery Najar har Lana Joelsson startat podden ”Gynsnacket” för att sprida kunskap om kvinnohälsa som är baserad på vetenskaplig fakta.

– Ibland vet jag inte riktigt var kvinnor får sin information ifrån, det är alla möjliga saker som inte alls stämmer. Vi vill sprida korrekt information om allt från fertilitet och graviditet till blödningsrubbningar.

Vad har du för tips till andra utlandsfödda som drömmer om att starta eget?

– Känn er inte ensamma, det finns stöd att få. Våga fråga om hjälp och ta steg framåt. Och att alltid ha en plan b. Många kanske skäms och är rädda att ställa dumma frågor, men alla är nybörjare nån gång och man behöver inte skämmas för att man inte kan. Fråga, fråga och fråga.

Gör svenska lagar det svårt att starta företag?

– Både ja och nej, Sverige som land är väldigt bra för entreprenörskap, men arbetsgivarlagen är svår att förstå. Sen finns det stöd att få, men många gånger kostar det pengar och då blir det ett hinder. Men jag kan verkligen rekommendera Almi, de är ett otroligt bra stöd för nyföretagare.

Lana förtydligar att man inte kan förvänta sig att få saker serverade på silverfat.

– Man måste jobba hårt själv. Jag har läst kurser i allt från ledarskap till företagsekonomi och företagsjuridik.

Vad har varit din drivkraft för att nå dit du är idag?

– Drivkraften är stödet och kärleken som man får av familj, vänner och kollegor. Och att man ser framåt, man behöver se målet och inte hindras av alla svåra steg som kommer i vägen.

Powered by Labrador CMS