Cityprofilens lägenhet i hamnen

När Maria Fors och Micke Wild lade ut sin etagelägenhet till försäljning tog de hjälp av inredningsstylisten Helena Köhl. Med Helenas hjälp kunde de tillsammans visa lägenheten från dess bästa sidor, allt från de stora sällskapsytorna till den fantastiska takterrassen med utsikt över Mälaren.

  • Publicerad 09:00, 28 jan 2018

Maria Fors. Foto: Pia Nordlander

Efter nästan sex år i lägenheten på Magasinsgatan är det dags att gå vidare. Det är med vemod Maria Fors och Micke Wild har bestämt sig för att sälja etagevåningen med både balkong och takterrass.

– Terrassen är fin både på vintern och sommaren, med bubbelbadkaret. När man sitter och bubblar där är man i samma höjd som kaptenerna på båtarna som kommer in. Då brukar vi vinka lite till dem. Det är en levande hamn, berättar Maria.

Sommaren 2012 flyttade Maria och Micke till lägenheten med två våningar. Tidigare bodde de på våning 13 i ett hus på Lillåudden. Från höjden njöt de av utsikten men kände sig lite isolerade så högt upp.

– Vi ville komma längre ner och ha mer kontakt med människor, höra ankorna som kvackar i vattnet och se båtarna som glider förbi. Det var en fantastisk utsikt men det är häftigare att vara lite längre ner!

Och lägre ner kom de. När de fick veta att visningslägenheten i huset på Magasinsgatan eventuellt skulle ut till försäljning hörde de av sig direkt till byggherren. Nu när de ska flytta här ifrån är de båda överens om vad det bästa med lägenheten är, nämligen utsikten.

– Jag kommer sakna utsikten! Det spelar ingen roll vilket väder det är, det är vackert vilket som. Varje dag ser det olika ut. Ibland är det lila himmel, ibland rosa, gul eller blå. Det är ett skådespel att titta ut, berättar Maria och får medhåll av Micke.

Inför den kommande försäljningen kontaktade de inredningsstylisten Helena Köhl. Maria har läst hennes blogg i flera år men de har även arbetat tillsammans vid ett tidigare tillfälle. När Helena skrev om styling av lägenheter på sin blogg nappade Maria direkt och kontaktade henne för ett möte.

– Helena kom hit och berättade att vi hade jättemånga fina saker men kanske lite för många saker. Det var intressant att se vad Helena tyckte var fint!

Att visa sin bostad för spekulanter är speciellt. Många gånger undrar man om ens hem duger för att visas upp och exponeras på ett sätt man inte är van vid. Med hjälp av Helena blev lägenheten klar för försäljning. Det var ganska stora justeringar som gjordes, säkert en tredjedel av alla saker sorterades bort och alla tavlor hängdes om.

– Jag trodde nästan att alla möbler skulle ut och att Helena skulle stoppa in nya saker men hon sade att vi hade många fina grejer. Vi hade väldigt mycket prylar innan Helena gjorde sitt, kan man säga. Jag har aldrig känt att det var för mycket förut. Nu känner jag att det var för mycket! säger Maria och Helena nickar. Det är oftast det som händer, att man samlar på sig genom livet. Med nya saker hela tiden märker man ju inte heller när det fylls på, konstaterar Helena.

Lägenheten på Magasinsgatan 4

Område: Östra Hamnen

Byggnadsår: 2008

Storlek: 139 kvm boarea med inglasad balkong på 10 m² och en takterrass på 51 m²

Rum: 5 rum och kök varav 3-4 sovrum

Våning: 4 och 5, etagelägenhet med takvåning

Planerar. Helena och Maria diskuterar vad det bästa med lägenheten är.

Inredningsstylisten Helena Köhl har tillsammans med Maria och Micke tagit fram det bästa i lägenheten på Magasinsgatan. Hon har sitt säte i Västerås men har kunder både i Stockholm och Abu Dhabi.

Eftersom Helena Köhl har bloggat i nio år och har 25 000 unika besökare på bloggen Drömhus Helena är hon ett etablerat namn i branschen, inte minst med tanke på att hon tidigare har bloggat på Aftonbladet och Sköna Hem.

Lägenheten på Magasinsgatan har Helena stylat utifrån tanken att en eventuell köpare är ett par med stabil och god ekonomi, med eller utan barn, och inrett därefter. Med stora blombuketter och öppna golvytor är det enkelt att känna sig välkommen till etagevåningen.

– Det är en fantastisk fin lägenhet med väldigt många fördelar och fina saker som tyvärr försvann. Det fanns för mycket saker, det vackra gömde sig, ler Helena och fortsätter.

– Lägenheten behövdes lättas upp och få in mer luft och ytor. Eftersom den ligger som den gör är det utsikten som ska spela huvudrollen.

Till en början gjorde Helena och Maria en lista på vilka saker som visade fördelarna i lägenheten. Förutom att göra några mindre ommöbleringar har Helena tänkt mycket på detaljerna. Tavlor har flyttats och hängts om, fönsterbrädorna har rensats för att framhäva utsikten och badrummen har tömts men fina handdukar har flyttat in.

– Jag har rensat i alla fönster, plockat bort blommor och krukor för att framhäva utsikten. Det var så mycket saker i fönsterna att man knappt såg vad som var utanför. Man såg bara alla grejer, lampor och blommor! Man såg inte träden för skogen helt enkelt, berättar Helena.

Som inredningsstylist är hon van att svara på vad man ska tänka på vid visningar inför bostadsförsäljning. Det man får tänka på är att det egentligen inte finns något rätt eller fel och att det är väldigt individuellt.

– Plocka undan så att det är rent överallt och ställ bara fram några fina saker. Om man ska ta bort tavlor eller foton är svårt att säga ja eller nej till. Är det en fläck på väggen när du tar bort den, kanske den ska vara kvar. Är det en bostad i ett barntätt område och man vill att en barnfamilj ska köpa, ja då kanske man ska låta bilder på barnen vara kvar.

När det kommer till något som kan förstöra stämningen, både vid fotograferingen och visningen, är Helena helt säker på sin sak.

– Glöm inte disktrasan framme, ta bort den. Låt den inte hänga kvar där du sist använde den! säger hon och menar på att det är vanligt att den är med på försäljningsbilderna.

Inredningsstylistens tips inför visningen

1. Se över möbleringen och plocka bort allt som känns onödigt. Få fram luftig golvyta genom att eventuellt plocka bort mattor eller små möbler utan funktion.

2. Plocka bort synliga knivar från köket. Ha inga knivar framme, det ser inte välkomnande ut.

3. Färska blommor är alltid trevligt. Gärna lite större och yviga buketter. Även en liten lägenhet med få möbler blir mer hemtrevlig med en stor, överdimensionerad bukett. Det blir mer liv och rörelse och mer hemtrevligt.

4. Ha blommor på rätt ställe. Det behövs ingen skog i fönstret till exempel. Med för mycket blommor kan det bli svårt att se det fina i lägenheten, eller utanför.

5. Ha rena handdukar och badlakan framme. Bädda sängen med fräscha lakan om du inte har ett överkast. Glöm inte att puffa till alla kuddar, både i sängen och i vardagsrummet!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING