Cityprofilens lägenhet i hamnen

När Maria Fors och Micke Wild lade ut sin etagelägenhet till försäljning tog de hjälp av inredningsstylisten Helena Köhl. Med Helenas hjälp kunde de tillsammans visa lägenheten från dess bästa sidor, allt från de stora sällskapsytorna till den fantastiska takterrassen med utsikt över Mälaren.

  • Publicerad 09:00, 28 jan 2018

Maria Fors. Foto: Pia Nordlander

Efter nästan sex år i lägenheten på Magasinsgatan är det dags att gå vidare. Det är med vemod Maria Fors och Micke Wild har bestämt sig för att sälja etagevåningen med både balkong och takterrass.

– Terrassen är fin både på vintern och sommaren, med bubbelbadkaret. När man sitter och bubblar där är man i samma höjd som kaptenerna på båtarna som kommer in. Då brukar vi vinka lite till dem. Det är en levande hamn, berättar Maria.

Sommaren 2012 flyttade Maria och Micke till lägenheten med två våningar. Tidigare bodde de på våning 13 i ett hus på Lillåudden. Från höjden njöt de av utsikten men kände sig lite isolerade så högt upp.

– Vi ville komma längre ner och ha mer kontakt med människor, höra ankorna som kvackar i vattnet och se båtarna som glider förbi. Det var en fantastisk utsikt men det är häftigare att vara lite längre ner!

Och lägre ner kom de. När de fick veta att visningslägenheten i huset på Magasinsgatan eventuellt skulle ut till försäljning hörde de av sig direkt till byggherren. Nu när de ska flytta här ifrån är de båda överens om vad det bästa med lägenheten är, nämligen utsikten.

– Jag kommer sakna utsikten! Det spelar ingen roll vilket väder det är, det är vackert vilket som. Varje dag ser det olika ut. Ibland är det lila himmel, ibland rosa, gul eller blå. Det är ett skådespel att titta ut, berättar Maria och får medhåll av Micke.

Inför den kommande försäljningen kontaktade de inredningsstylisten Helena Köhl. Maria har läst hennes blogg i flera år men de har även arbetat tillsammans vid ett tidigare tillfälle. När Helena skrev om styling av lägenheter på sin blogg nappade Maria direkt och kontaktade henne för ett möte.

– Helena kom hit och berättade att vi hade jättemånga fina saker men kanske lite för många saker. Det var intressant att se vad Helena tyckte var fint!

Att visa sin bostad för spekulanter är speciellt. Många gånger undrar man om ens hem duger för att visas upp och exponeras på ett sätt man inte är van vid. Med hjälp av Helena blev lägenheten klar för försäljning. Det var ganska stora justeringar som gjordes, säkert en tredjedel av alla saker sorterades bort och alla tavlor hängdes om.

– Jag trodde nästan att alla möbler skulle ut och att Helena skulle stoppa in nya saker men hon sade att vi hade många fina grejer. Vi hade väldigt mycket prylar innan Helena gjorde sitt, kan man säga. Jag har aldrig känt att det var för mycket förut. Nu känner jag att det var för mycket! säger Maria och Helena nickar. Det är oftast det som händer, att man samlar på sig genom livet. Med nya saker hela tiden märker man ju inte heller när det fylls på, konstaterar Helena.

Lägenheten på Magasinsgatan 4

Område: Östra Hamnen

Byggnadsår: 2008

Storlek: 139 kvm boarea med inglasad balkong på 10 m² och en takterrass på 51 m²

Rum: 5 rum och kök varav 3-4 sovrum

Våning: 4 och 5, etagelägenhet med takvåning

Planerar. Helena och Maria diskuterar vad det bästa med lägenheten är.

Inredningsstylisten Helena Köhl har tillsammans med Maria och Micke tagit fram det bästa i lägenheten på Magasinsgatan. Hon har sitt säte i Västerås men har kunder både i Stockholm och Abu Dhabi.

Eftersom Helena Köhl har bloggat i nio år och har 25 000 unika besökare på bloggen Drömhus Helena är hon ett etablerat namn i branschen, inte minst med tanke på att hon tidigare har bloggat på Aftonbladet och Sköna Hem.

Lägenheten på Magasinsgatan har Helena stylat utifrån tanken att en eventuell köpare är ett par med stabil och god ekonomi, med eller utan barn, och inrett därefter. Med stora blombuketter och öppna golvytor är det enkelt att känna sig välkommen till etagevåningen.

– Det är en fantastisk fin lägenhet med väldigt många fördelar och fina saker som tyvärr försvann. Det fanns för mycket saker, det vackra gömde sig, ler Helena och fortsätter.

– Lägenheten behövdes lättas upp och få in mer luft och ytor. Eftersom den ligger som den gör är det utsikten som ska spela huvudrollen.

Till en början gjorde Helena och Maria en lista på vilka saker som visade fördelarna i lägenheten. Förutom att göra några mindre ommöbleringar har Helena tänkt mycket på detaljerna. Tavlor har flyttats och hängts om, fönsterbrädorna har rensats för att framhäva utsikten och badrummen har tömts men fina handdukar har flyttat in.

– Jag har rensat i alla fönster, plockat bort blommor och krukor för att framhäva utsikten. Det var så mycket saker i fönsterna att man knappt såg vad som var utanför. Man såg bara alla grejer, lampor och blommor! Man såg inte träden för skogen helt enkelt, berättar Helena.

Som inredningsstylist är hon van att svara på vad man ska tänka på vid visningar inför bostadsförsäljning. Det man får tänka på är att det egentligen inte finns något rätt eller fel och att det är väldigt individuellt.

– Plocka undan så att det är rent överallt och ställ bara fram några fina saker. Om man ska ta bort tavlor eller foton är svårt att säga ja eller nej till. Är det en fläck på väggen när du tar bort den, kanske den ska vara kvar. Är det en bostad i ett barntätt område och man vill att en barnfamilj ska köpa, ja då kanske man ska låta bilder på barnen vara kvar.

När det kommer till något som kan förstöra stämningen, både vid fotograferingen och visningen, är Helena helt säker på sin sak.

– Glöm inte disktrasan framme, ta bort den. Låt den inte hänga kvar där du sist använde den! säger hon och menar på att det är vanligt att den är med på försäljningsbilderna.

Inredningsstylistens tips inför visningen

1. Se över möbleringen och plocka bort allt som känns onödigt. Få fram luftig golvyta genom att eventuellt plocka bort mattor eller små möbler utan funktion.

2. Plocka bort synliga knivar från köket. Ha inga knivar framme, det ser inte välkomnande ut.

3. Färska blommor är alltid trevligt. Gärna lite större och yviga buketter. Även en liten lägenhet med få möbler blir mer hemtrevlig med en stor, överdimensionerad bukett. Det blir mer liv och rörelse och mer hemtrevligt.

4. Ha blommor på rätt ställe. Det behövs ingen skog i fönstret till exempel. Med för mycket blommor kan det bli svårt att se det fina i lägenheten, eller utanför.

5. Ha rena handdukar och badlakan framme. Bädda sängen med fräscha lakan om du inte har ett överkast. Glöm inte att puffa till alla kuddar, både i sängen och i vardagsrummet!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Missade du vinmässan? Lugn, här kommer några smakprov

Patric Anderson om en välkommen nyhet Vinmässan i Officershuset förra helgen blev välbesökt och de som tog sig dit fick chansen att prova massor av härliga viner.torsdag 30/5 14:30

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING