Johan Ehrenberg, vd för ETC Bygg, och Per Bolund (MP), bostadsminister var på plats för det första spadtaget på Öster Mälarstrand. Foto: Lisa Pettersson/Västerås stad

Bostadsministern tog spadtag för klimatsmart hus: "Myt att man måste välja mellan hållbart och billigt"

De första lägenheterna beräknas stå klara för inflytt 2020. På onsdagen var det bostadsminister Per Bolund (MP) som tog det första spadtaget för de två husen som kallas "klimatpositiva". Husen blir de första i sitt slag i Sverige.

Publicerad

Nu inleds bygget av 30 bostäder på Öster Mälarstrand i Västerås. Bakom projektet står ETC Bygg, som finansierat husen som ska fyllas med hyresrätter genom crowdfunding, som innebär att en stor grupp individer med små summor hjälper till att finansiera en verksamhet, istället för att en eller ett fåtal investerare bidrar med en större summa..

– Det är en väldigt liten del av de som crowdfoundat som är västeråsare, och alla de som varit med vill automatiskt inte bo här. Så det är vem som helst i Sverige som varit med och numera är delägare i projektet kan man säga, berättar Johan Ehrenberg, vd för ETC Bygg.

Det är ETC som sköter kön för de som vill hyra en lägenhet i husen. I nuläget har man cirka 130 intresserade till de 30 bostäderna.

– Vi måste bygga mer. Vi kan ju inte säga till de 130 att "de bidde inget" utan vi måste prata med kommunen om fler hus, säger Johan Ehrenberg.

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett för dessa "klimatpositiva" hyreshus som på sikt ska kunna byggas i hela Sverige, nu närmast i Malmö och i Växjö. Klimatpositivt betyder i det här fallet att husen lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong) undviks i framställningen. Solceller ska sitta på taken och balkongerna, och tanken är att de ska tillföra mer energi än vad som förbrukas. Överskottet används sen för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna ska räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

– Vi har tagit fram ett typhus, ett koncept, för att vi ska kunna bygga på fler tomter. Vi har tänkt att vi ska bygga så effektivt som möjligt och vi har pratat jättemycket om vilka som är de viktigaste hållbarhetsaspekterna. För beställaren (ETC Bygg) har det varit jätteviktigt med det här med odlingen till exempel. Så en utmaning har varit hur vi bygger in den, vilket har resulterat i de stora balkongerna, berättar Karin Stenberg arkitekt på arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky som tillsammans med arkitekten Hans Eek ritat husen.

På plats för att ta det första spadtaget på onsdagen var bostadsminister Per Bolund (MP).

– Det är väldigt kul att få ta ett spadtag i ett sådant ambitiöst projekt. Vi behöver bygga mycket bostäder men vi behöver också bygga bra bostäder som människor mår bra i och som är bra för framtiden och de här kombinerar alla de aspekterna på en gång, säger han.

Är det inte ett ganska dyrt sätt att bygga hus om man jämför med "vanliga" sätt?

– Nej, och det har man ju också lyckats visa här att man kan bygga på ett sätt som håller ner kostnaderna. Jag tycker att det är en myt att man måste välja mellan att bygga hållbara bostäder och att bygga billiga bostäder. Det går mycket väl att kombinera. Genom att producera sin egen el har man också en säkerhet i fall priserna skulle stiga, säger Per Bolund.

Kan regeringen göra mer för att underlätta för fler att bygga på det här sättet?

– Där har vi höga målsättningar. Vi kommer nu att ta fram ett system för klimatdeklarationer, alltså en miljömärkning av hus kan man säga. Där ser man då till att bygga de hus som har lägst klimatpåverkan och för att sen koppla på ekonomiskt stöd till de som bygger mest klimatsmart, säger Per Bolund.

Så här kan det komma att se ut på Öster Mälarstrand i framtiden. Foto: Illustration: Kjellgren Kaminsky
Powered by Labrador CMS