Biskop Mikael Mogren.

Biskopens julhälsning: I år var det krångligt att skicka julkort

KRÖNIKA. God jul, kära ni! Varje år skickar jag julkort. I år var det krångligt. Det berodde på den cyberattack som Svenska kyrkans datasystem varit utsatt för. Det gick inte att komma åt adresserna till de 2 200 individer som brukar få mina julkort.

Publicerad

Först blev jag lite nedslagen och tänkte att det går aldrig. Efter ett tag kom jag på att i år ska många fler än annars få mitt julkort. Jag ska skicka det till andra än jag brukar. Så det här är ett julkort till dig från mig.

Motivet hade jag redan valt ut i höstas och det föreställer Svarta madonnan som finns inne i Hedemora kyrka. Hedemora ligger i Västerås stift och när jag är där går jag alltid in i kyrkan och blir stilla en stund framför Svarta madonnan.

På engelska heter Jesu mor Mary. S:t Mary är namnet på ett omfattande arbete inom Svenska kyrkan just nu. Det är diakonala projekt för att få människor i olika typer av utanförskap att komma in i arbetslivet

Det är Jesu moder Maria som står inne i Hedemora kyrka. Hon är gravid och håller om sin mage med barnet. Det står i Lukasevangeliet på originalspråket grekiska att hennes son var ”prosopon” – förstfödd. Det betyder att hon kanske fick fler barn, men att Jesus var den äldste.

Hon var inte mer än en flicka när hon blev gravid, 14–15 år ungefär. Förlossningen skedde i ett stall i Betlehem och det lilla barnet fick kung Herodes att bli både ursinnig och rädd. Det var nämligen sagt i profetiorna att barnet som föddes var en kung. Därför fick Maria och Josef fly till Egypten med den nyfödde.

Så är det många som har det i världen just nu. Även där vi bor finns det människor som upplever sårbarhet. Cyberattacken på Svenska kyrkan har visat att även vårt samhälle är sårbart. Guds son Jesus föddes sårbar. Den erfarenheten säger mycket om vem Gud är. Vi är inte övergivna. Jesus är sårbar som vi. Guds kraft vill nå fram till varje människa som upplever motigheter och ängslan. Ingen är lämnad utanför.

Svarta madonnan i Hedemora är skulpterad av konstnären Åsa Holmlund. Hon har många tankar bakom att Herrens moder Maria framställs som en svart kvinna. Både utsatthet och styrka ryms i Svarta madonnan.

På engelska heter Jesu mor Mary. S:t Mary är namnet på ett omfattande arbete inom Svenska kyrkan just nu. Det är diakonala projekt för att få människor i olika typer av utanförskap att komma in i arbetslivet. Mary är förkortning för Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet. S:t Mary finns på många orter.

Svarta madonnan kom till Hedemora kyrka år 2007. Den sommaren anordnades utställningen Sjätte sinnet. 

Det är den konstsatsning som Västerås stift vart tredje år arrangerar inne i kyrkorum i Dalarna och Västmanland. Stora skaror har varit på Sjätte sinnet genom åren och upplevt att den allra finaste konsten i samtiden har hittat till våra kyrkor.

Den svarta madonnan visar med sin närvaro både på trygghet och sårbarhet. Cyberattacker och annat krångligt drabbar oss. Tryggheten hos Gud kan ingen ta ifrån oss.

Svarta madonnan blev kvar i Hedemora kyrka. Där hör hon hemma.

God jul, kära ni, och gott nytt år!

Powered by Labrador CMS