Skogstroll. Figuren Skogsmulle fyller 65 år.
Skogstroll. Figuren Skogsmulle fyller 65 år.

Barnens vän i naturen fyller 65 år: ”Tidslös”

Sedan 1957 har figuren Skogsmulle varit barnens vän i naturen. Nu fyller Skogsmulle 65 år och ska få nytt utseende och nytt språk. Skogs-mulle har under åren gett över två miljoner barn möjlighet att komma ut i skog och mark, året runt, över hela landet i Friluftsfrämjandets regi.

Publicerad

Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen, som besöker barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Friluftsfrämjandets friluftsverksamhet vänder sig till barn som är 4–6 år. I Skogsmulle får barnen bland annat lära känna naturen, visa hänsyn till naturen och allemansrätten, lära om växter och djur och träffa Skogs-mulle.

Jasmine Akne, barnledare inom Friluftsfrämjandet i Västerås, berättar att hon genom Skogsmulle och skogens värld har fått utvecklats som ledare och hittat nya vänner som delar hennes intresse för friluftsliv.

– Det är fantastiskt att se glädjen i barnen när de bygger relationer med varandra, leker tillsammans och lär och utvecklas i en tillåtande miljö.

Friluftsfrämjandet säger att de vet att barn och ungdomar tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande. Nu nysatsar man med en modernare Skogsmulle.

– Trots att det i år är 65 år sedan Skogsmulle skapades så är han mer aktuell än någonsin. De värden Skogsmulle står för är tidlösa. Men hur man ser ut och hur man pratar är inte lika tidlöst. Skogsmulle behövde helt enkelt välkomnas in i 2020 med ett nytt utseende och nytt språk. Målet med nysatsningen är att Skogsmulle ska möta ännu fler barn de kommande årtiondena och samtidigt bevara de värderingar som Skogsmulle varje vecka kommunicerar till barn ute i naturen, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet på hemsidan.

Nu finns även Skogsmulles upplevelsestig i Råbyskogen, mer information om den hittar du på www.vasterastidning.se.

För mer information: www.friluftsframjandet.sePowered by Labrador CMS