Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Region Västmanland

Avklippt elkabel orsakade strömavbrottet vid sjukhuset

Nu är en del av utredningen om höstens strömavbrott vid sjukhuset klar och där slår man fast att orsaken till strömavbrottet var att fel elkabel klipptes av.

Publicerad

Den 31 oktober förra året försvann strömmen vid sjukhuset i Västerås och hade en stor påverkan på verksamheten. Lyckligtvis uppstod inga vårdskador, men en utredning av händelsen visar att regionen kan förbättra både planering och krishantering.

– Det var en allvarlig händelse. Vi arbetar nu med att förbättra samverkan och rutiner mellan driftsorganisationen, projektet nytt akutsjukhus och våra entreprenörer, säger Niklas Källman, programchef för nytt akutsjukhus Västerås.

Utredningen beräknas vara klar i början av mars och redovisar de omständigheter som ledde fram till att fel kabel klipptes av vid ett elarbete vid bygget av det nya akutsjukhuset i Västerås. Eftersom kabeln klippts av med en radiostyrd kabelsax uppstod inga personskador. 

Orsaken till att fel kabel klipptes var att när arbetet utfördes så säkerställdes inte att rätt kabel klipptes av. Till följd av händelsen har nya säkerhetsåtgärder tagits fram.

Utredningen visar också att strömavbrottet inte orsakade några vårdskador. Däremot påverkades hälso- och sjukvårdens leveransförmåga eftersom elavbrottet påverkade bland annat belysning, kommunikationsutrustning, åtkomst till journaler och medicinteknisk utrustning. Detta gjorde att vissa undersökningar avbröts för att sedan göras om, planerade operationer ställdes in, planerade vårdbesök bokades om och viss patientövervakning genomfördes manuellt.

– Elavbrottet visar på regionens förmåga att snabbt och handlingskraftigt anpassa verksamheten vid en särskild händelse. Personalen vid sjukhuset agerade blixtsnabbt för att säkra patientsäkerheten, de ställde om, höjde beredskapen och löste situationen beundransvärt. Även andra berörda var snabbt på benen och löste situationen genom planerade, inarbetade och improviserade åtgärder, säger Max Rupla, beredskapschef.

Händelsen kommer att användas som underlag för fortsatt utveckling av regionens planering och krisberedskap. Den regionala särskilda sjukvårdsledningen ska bli ännu bättre på strategiskt beslutsfattande och kommunikationsarbetet vid särskilda händelser ska stärkas, framför allt till medarbetarna. Händelsen kommer också att lex Maria anmälas enligt gällande rutin.

Powered by Labrador CMS