Restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlsson blandar en bellini med ananas.

Nom va gott!

Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera gott kött och goda drinkar.

  • Publicerad 16:41, 12 okt 2018

I nästan ett sekel var det café i källaren på Sundinska huset. Men sedan sex år tillbaka är det kött och drinkar som gäller en trappa ner.

I köket finns köksmästaren Ants Fjodorovs och hans team och i baren ser restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlssontill att gästerna blir nöjda och får perfekta drinkar.

Nom har tillgång till grossisternas bästa kött. Oftast svenskt, men ibland styckningsdetaljer från andra länder, då svenska bönder inte alla gånger kan komma upp i rätt kvalitet.

Men att hitta bra kött som privatperson är ofta svårt. Det kan kräva en resa till Stockholm för att hitta en styckningsdetalj med rätt mörningstid och marmorering.

Men hur gör då kökmästaren Ants Fjodorovs, när han ska handla?

– ICA Maxi har ett bra sortiment på bättre kött, likaså Citygross, säger Ants Fjodorovs.

Oxfilé, ryggbiff och flankstek trängs på menyn med Noms egna och mycket populära korv. Nu siktar Nom mot höstens nya meny som bara är veckor bort. Att ofta byta ut menyn krävs för att gästerna ska få nya köttupplevelser.

– Det kommer vara med vilt på menyn, säger Ants Fjodorovs.

God mat kräver också god dryck. Andreas ”Keso” Karlsson lotsar gästerna dryckesmässigt i Noms ”meat experience”.

– Att få gästen riktigt nöjd kan vara att ge förslag på vin som blir rätt. Vinet ska också vara rätt tempererat,säger ”Keso”.

På Nom märks kärleken till maten och drycken, att leverera det bästa man kan göra för gästen, hitta de bästa styckningsdetaljerna och få gästen uppleva maten och drycken. När Västerås Tidning är på plats kommer Andreas Karlsson med en gigantisk klar isbit. Till och med isen är hantverksmässigt gjord för att erbjuda det bästa.

Se till att i god tid blanda ordning sockerlag (50/50 socker/vatten) och kyl ner. Se också till att kyla ner champagneglasen. Ta sedan frukt, i det här fallet ananas, men det går självklart bra med annan frukt, exempel fryst frukt. Kör frukt och en lämplig mängd sockerlag i en mixer så det blir en puré. Ta 3 cl puré i ett glas och fyll upp med prosecco. Se upp med skumeffekten, rör försiktigt om så du inte slår sönder bubblorna och toppa med en liten skvätt prosecco.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Från budget till några riktiga dyrgripar

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips Förra spalten handlade ju om viner för under 90 kronor. Denna vecka går vi åt andra hållet.fredag 15/2 14:20

Visst går det att hitta gott vin under 90 kr

Västerås vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt Vi drar igång vinspalten igen och jag börjar med viner som kostar mindre än 90 kronor.fredag 1/2 15:14

Här är vinkännarnas tips till julmyset

Patric Anderson samlade expertisen Så här i juletider tycker jag att det kan vara på sin plats att ge några förslag på riktigt trevliga julklappar.fredag 21/12 14:07

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING