Restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlsson blandar en bellini med ananas.

Nom va gott!

Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera gott kött och goda drinkar.

  • Publicerad 16:41, 12 okt 2018

I nästan ett sekel var det café i källaren på Sundinska huset. Men sedan sex år tillbaka är det kött och drinkar som gäller en trappa ner.

I köket finns köksmästaren Ants Fjodorovs och hans team och i baren ser restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlssontill att gästerna blir nöjda och får perfekta drinkar.

Nom har tillgång till grossisternas bästa kött. Oftast svenskt, men ibland styckningsdetaljer från andra länder, då svenska bönder inte alla gånger kan komma upp i rätt kvalitet.

Men att hitta bra kött som privatperson är ofta svårt. Det kan kräva en resa till Stockholm för att hitta en styckningsdetalj med rätt mörningstid och marmorering.

Men hur gör då kökmästaren Ants Fjodorovs, när han ska handla?

– ICA Maxi har ett bra sortiment på bättre kött, likaså Citygross, säger Ants Fjodorovs.

Oxfilé, ryggbiff och flankstek trängs på menyn med Noms egna och mycket populära korv. Nu siktar Nom mot höstens nya meny som bara är veckor bort. Att ofta byta ut menyn krävs för att gästerna ska få nya köttupplevelser.

– Det kommer vara med vilt på menyn, säger Ants Fjodorovs.

God mat kräver också god dryck. Andreas ”Keso” Karlsson lotsar gästerna dryckesmässigt i Noms ”meat experience”.

– Att få gästen riktigt nöjd kan vara att ge förslag på vin som blir rätt. Vinet ska också vara rätt tempererat,säger ”Keso”.

På Nom märks kärleken till maten och drycken, att leverera det bästa man kan göra för gästen, hitta de bästa styckningsdetaljerna och få gästen uppleva maten och drycken. När Västerås Tidning är på plats kommer Andreas Karlsson med en gigantisk klar isbit. Till och med isen är hantverksmässigt gjord för att erbjuda det bästa.

Se till att i god tid blanda ordning sockerlag (50/50 socker/vatten) och kyl ner. Se också till att kyla ner champagneglasen. Ta sedan frukt, i det här fallet ananas, men det går självklart bra med annan frukt, exempel fryst frukt. Kör frukt och en lämplig mängd sockerlag i en mixer så det blir en puré. Ta 3 cl puré i ett glas och fyll upp med prosecco. Se upp med skumeffekten, rör försiktigt om så du inte slår sönder bubblorna och toppa med en liten skvätt prosecco.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Högskolans studenter populära på arbetsmarknaden

Etableringsgraden för examinerade studenter från Mälardalens högskola (MDH) är bland den högsta i landet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Hela 86 procent, vilket motsvarar...tisdag 7/4 10:41

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING