Restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlsson blandar en bellini med ananas.

Nom va gott!

Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera gott kött och goda drinkar.

  • Publicerad 16:41, 12 okt 2018

I nästan ett sekel var det café i källaren på Sundinska huset. Men sedan sex år tillbaka är det kött och drinkar som gäller en trappa ner.

I köket finns köksmästaren Ants Fjodorovs och hans team och i baren ser restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlssontill att gästerna blir nöjda och får perfekta drinkar.

Nom har tillgång till grossisternas bästa kött. Oftast svenskt, men ibland styckningsdetaljer från andra länder, då svenska bönder inte alla gånger kan komma upp i rätt kvalitet.

Men att hitta bra kött som privatperson är ofta svårt. Det kan kräva en resa till Stockholm för att hitta en styckningsdetalj med rätt mörningstid och marmorering.

Men hur gör då kökmästaren Ants Fjodorovs, när han ska handla?

– ICA Maxi har ett bra sortiment på bättre kött, likaså Citygross, säger Ants Fjodorovs.

Oxfilé, ryggbiff och flankstek trängs på menyn med Noms egna och mycket populära korv. Nu siktar Nom mot höstens nya meny som bara är veckor bort. Att ofta byta ut menyn krävs för att gästerna ska få nya köttupplevelser.

– Det kommer vara med vilt på menyn, säger Ants Fjodorovs.

God mat kräver också god dryck. Andreas ”Keso” Karlsson lotsar gästerna dryckesmässigt i Noms ”meat experience”.

– Att få gästen riktigt nöjd kan vara att ge förslag på vin som blir rätt. Vinet ska också vara rätt tempererat,säger ”Keso”.

På Nom märks kärleken till maten och drycken, att leverera det bästa man kan göra för gästen, hitta de bästa styckningsdetaljerna och få gästen uppleva maten och drycken. När Västerås Tidning är på plats kommer Andreas Karlsson med en gigantisk klar isbit. Till och med isen är hantverksmässigt gjord för att erbjuda det bästa.

Se till att i god tid blanda ordning sockerlag (50/50 socker/vatten) och kyl ner. Se också till att kyla ner champagneglasen. Ta sedan frukt, i det här fallet ananas, men det går självklart bra med annan frukt, exempel fryst frukt. Kör frukt och en lämplig mängd sockerlag i en mixer så det blir en puré. Ta 3 cl puré i ett glas och fyll upp med prosecco. Se upp med skumeffekten, rör försiktigt om så du inte slår sönder bubblorna och toppa med en liten skvätt prosecco.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING