Restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlsson blandar en bellini med ananas.

Nom va gott!

Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera gott kött och goda drinkar.

  • Publicerad 16:41, 12 okt 2018

I nästan ett sekel var det café i källaren på Sundinska huset. Men sedan sex år tillbaka är det kött och drinkar som gäller en trappa ner.

I köket finns köksmästaren Ants Fjodorovs och hans team och i baren ser restaurangchefen Andreas ”Keso” Karlssontill att gästerna blir nöjda och får perfekta drinkar.

Nom har tillgång till grossisternas bästa kött. Oftast svenskt, men ibland styckningsdetaljer från andra länder, då svenska bönder inte alla gånger kan komma upp i rätt kvalitet.

Men att hitta bra kött som privatperson är ofta svårt. Det kan kräva en resa till Stockholm för att hitta en styckningsdetalj med rätt mörningstid och marmorering.

Men hur gör då kökmästaren Ants Fjodorovs, när han ska handla?

– ICA Maxi har ett bra sortiment på bättre kött, likaså Citygross, säger Ants Fjodorovs.

Oxfilé, ryggbiff och flankstek trängs på menyn med Noms egna och mycket populära korv. Nu siktar Nom mot höstens nya meny som bara är veckor bort. Att ofta byta ut menyn krävs för att gästerna ska få nya köttupplevelser.

– Det kommer vara med vilt på menyn, säger Ants Fjodorovs.

God mat kräver också god dryck. Andreas ”Keso” Karlsson lotsar gästerna dryckesmässigt i Noms ”meat experience”.

– Att få gästen riktigt nöjd kan vara att ge förslag på vin som blir rätt. Vinet ska också vara rätt tempererat,säger ”Keso”.

På Nom märks kärleken till maten och drycken, att leverera det bästa man kan göra för gästen, hitta de bästa styckningsdetaljerna och få gästen uppleva maten och drycken. När Västerås Tidning är på plats kommer Andreas Karlsson med en gigantisk klar isbit. Till och med isen är hantverksmässigt gjord för att erbjuda det bästa.

Se till att i god tid blanda ordning sockerlag (50/50 socker/vatten) och kyl ner. Se också till att kyla ner champagneglasen. Ta sedan frukt, i det här fallet ananas, men det går självklart bra med annan frukt, exempel fryst frukt. Kör frukt och en lämplig mängd sockerlag i en mixer så det blir en puré. Ta 3 cl puré i ett glas och fyll upp med prosecco. Se upp med skumeffekten, rör försiktigt om så du inte slår sönder bubblorna och toppa med en liten skvätt prosecco.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Köksmästaren Ants Fjodorovs (@foodantist) är flitig på sociala medier och visar upp köttupplevelserna på Nom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING