Therese Niva och Sofia Tiger. Foto: Sofie Tejre

Kreativiteten flödar på Hermanas

I den färgstarka lokalen på Smedjegatan i Västerås samsas smaker från både Sydamerikanska, Mexico och Karibien på tallriken. Nu firar Västeråsnykomlingen Hermanas ett halvår. – Det blir bara bättre och bättre och roligare och roligare, säger Therese Niva som äger restaurangen tillsammans med sin syster.

  • Publicerad 20:20, 6 okt 2018

Det har gått ett halvår sedan systrarna Therese och Josefin Niva slog upp dörrarna till Hermanas – en Sydamerikansk bodega med plats för 40 sittande gäster. Lokalen är lite av en färgchock, och mycket av inredningen har systrarna gjort själva eller hittat på loppmarknader.

– Det här halvåret har bara svischat förbi, det känns som om det var igår vi öppnade. Allt går bättre och bättre varje dag, alla småprylar man störde sig på i början har vi rättat till, säger Therese Niva, som tillsammans med kollegan Sofia Tiger bossar i köket.

– Vi lär oss och provar nya saker varje dag här, säger Sofia Tiger.

Har västeråsarna hittat hit?

– Ja, vi har haft mer gäster än vad vi trodde vi skulle ha, ibland önskar vi att vi hade mer än 40 sittplatser. Vi försöker att få in så många sitttningar som möjligt per kväll, så det brukar bli tre till fyra sittningar per bord. Vi trodde nog aldrig att det skulle gå så här bra som det har gjort, säger Therese Niva med ett skratt.

I köket på Hermnas står Sydamerikanska och Mexikanska smaker i centrum – ibland även med en smak av Karibien. Restaurangen har sex till åtta fasta rätter på menyn, och en så kör de med en så kallad Hermanas platas, där flera mindre rätter samsas på en stor tallrik.

– Ju längre tiden har gått, ju fler smågrejer hittar vi som är roliga att ha på Hermanas platas, säger Therese Niva och Sofia Tiger fortsätter:

– Saker som vi inte har på menyn och saker som gästen inte vet om. Vi kan ha upp till tre extragrejer som inte står på menyn som vi kan ha på den.

Hermanas platas är också den rätt som går mest – ungefär till 80 procent uppskattar Therese Niva och Sofia Tiger att de serverar sådana. Och det är inget de verkar ha något emot – tvärt om.

– Vi vill nästan bara göra nya saker: pusha oss själva att komma på flummiga, nya, roliga idéer som ingen annan har, säger Therese Niva.

Sofia Tiger, som jobbat i flera andra kök tidigare, beskriver jobbet på Hermanas som lite mindre bundet till en specifik meny.

– Här kan jag stå och tänka: vad vill jag göra för något bra av den här extragrejen som jag har idag? Det blir roligare att jobba och man längtar alltid till nästa dag, säger hon.

– Visst finns det fördelar med att ha fasta rätter för man blir säkrare på dem, men på det här sätter förbättrar vi oss och blir mer kreativa, varje dag, säger Therese Niva.

Foto: Sofie Tejre

Vieiras con Doritos – Doritospanerad pilgrimsmussla – för 4 pers

4 Pilgrimsmusslor

4 tortillabröd

Salsa verde

Citronmajo

Picklad rödlök

1. Pilgrimsmusslor

Panering: mjöl, ägg, doritoscrunch
Rulla pilgrimsmussalan i mjöl, sedan ägg och sist i doritoscrunch. Värm upp en kastrull med olja till ca 180 grader. Fritera sedan i cirka två minuter.

2. Salsa verde

5 st tomatillos (eller psysalis)
1 st silverlök
4 st lime (zest och saft)
1/2 avokado
1 st vitlök
1 kruka koriander
1-2 msk äpplcidervinäger
1 st jalapenos
1 st selleristjälk

Mixa tomatillosen till en slät massa. Finhacka silverlök, avokado, vitlök, koriander, jalapenos och selleristjälken. Blanda ihop. Smaka av med salt, peppar, oregano samt agavesirap.

3. Citronmajo:

2 dl citronmajonäs
1 st Citron (saft och zest)
Salt och peppar

4. Picklad rödlök

1-2-3 lag med ättika, socker och vatten
Rödlök tunt skivad
Låt ligga i lag minst 20 min.

Bygg allt och toppa med färsk koriander, limeklyfta och kubad annans.

Foto: Sofie Tejre

Fat boy flank – burrito med flankstek

Tequila- och habaneromarinerad flankstek:

3dl tequila
3 st habanero
7 dl olja
5 st vitlök

Mixa alla ingridienser och häll över köttet. Låt stå minst ett dygn. Stek eller grilla köttet till medium-rare. Skiva i cirka 1 cm tjocka skivor.

Tortillabröd (30 cm)

Chimmichurri
1 kruka korriander
1 kruka persilja
1 dl limesaft
2 st salladslök
3 dl olja
1 msk spiskummin
3 st vitlök
2 st chili
salt
peppar
Mixa alla ingridienser utom salt och peppar, som du smakar av med på slutet.

Jalapenomajo
2 st jalapenos
1 kruka koriander
1 dl limesaft
1 msk agavesirap
1/2 dl oregano
1 msk spiskummin
salt och peppar
Mixa alla ingridienser och blanda ihop 5 dl majonäs, smaka av med salt och peppar.

Så här gör du burritan:
1. lägg ut bröd
2. lägg på 1 dl kokat ris blandat med svarta bönor.
3. lägg på strimlad och sköljd romansallad
4. ha sedan på köttet
5. och tomatkuber
6. picklad lök
7. och riven ost (Hermanas tips är att ha en blandning av cheddar- och mozzarella)
8. jalapenomajo
9. chimmichum
10. vik in kanterna på brödet och rulla sedan ihop din burrito.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING