Nicki Kroon. Hemlagat är alltid godast men Pråmens kökschef påminner om att det viktigaste på Nyårsafton är att umgås med familj och vänner.

Pråmens kökschef bjuder på recept till festlig nyårsmeny

Med förstklassiga råvaror och skickliga kockar är Pråmen restaurangen vid vattnet där många västeråsare låtit sina smaklökar skämmas bort.

Publicerad Senast uppdaterad
Krustader eller kex. Lägg på lite av det du tycker om på dem, extra bra om du gör några olika sorter.

Snart är nyårsafton här, en kväll då många vill laga lite lyxigare mat och inte servera det man äter till vardags.

Vissa njuter av att stå i köket, medan andra känner prestationsångest över att kunna få till något riktigt gott att servera.

Men ta det lugnt, säger Nicki Kroon, kökschef på Pråmen. Det viktigaste är att våga testa sådant man inte gjort tidigare.

– Det blir alltid godast när man lagar maten själv, i stället för att köpa färdigt, men det är helt ok att ta lite genvägar som att köpa färdiga krustader, säger han.

Stressa inte.

Oxfilé. Välj det du tycker är gott, kött, fisk eller vilt. Servera med en god smaksatt smörsås.

– Det är nyår, ha roligt, ha det mysigt. Umgås med familjen och vänner, och ta hjälp i köket, säger han.

”Behöver inte vara perfekt”

Här kommer Nickis förslag på en lättlagad och väldigt god meny som inte serveras varje dag.

– De som får äta maten kommer att uppskatta den, det kan jag lova, det behöver inte vara perfekt.

Nicki Kroons enkla recept

Förrätt

Använd köpta krustader och fyll på med det du gillar, till exempel:

Smetana och löjrom

Rökt lax, pepparrot och majonnäs

Råbiff, syltad rödlök, örtfärskost

Varmrätt

Tillred till exempel oxfilé, vilt, lamm, torsk eller ankbröst till fyra personer.

Laga en smörig potatispuré, en potatisgratäng eller klyftpotatis.

Välj grönsaker du tycker om, till exempel baka morötter i ugn, krydda med honung och timjan, baka tomathalvor i ugn, eller stek bacon och broccoli tillsammans.

Sås

En god smörsås passar bra till, smaksätt den till exempel med stenbitsrom, örter, currypasta eller soja, välj det du tycker om som passar rätten du valt.

För fyra personer:

2 schalottenlökar 

1 msk vitvinsvinäger 

2 dl vitt vin 

½ dl grädde 

1,5 msk kycklingfond 

200 gr smör 

Citronsaft och salt efter smak 

Gör så här:

Skala och hacka löken fint. Blanda med vinäger och vitt vin och koka ihop tills ungefär hälften är kvar

Tillsätt grädde och fond, koka ihop på medelvärme Klicka i bitar av smöret under kraftig vispning till en slät sås. 

Sila såsen och smaka av med salt och lite citronsaft

Efterrätt

Vaniljpannacotta, går bra att göra dagen innan.

2 gelatinblad 

5 dl grädde 

½ vaniljstång 

½ dl strösocker 

Färska bär eller en bärkompott 

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 

Häll grädden i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna. 

Lägg både frön och stång i kastrullen tillsammans med sockret. 

Koka upp och låt koka långsamt i cirka 2 minuter, vispa så att fröna blandar sig med grädden. 

Ta upp vaniljstången. 

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ned dem i den varma gräddblandningen och rör försiktigt 

Fördela i portionsglas och låt stå i kylen i minst fem timmar 

Dekorera med bär eller kompott strax innan servering

Dryck

Gå till Systembolaget och berätta vad du kommer att servera, så hjälper de dig. Dom är riktigt duktiga. Eller servera ett alkoholfritt alternativ, säger Nicki Kroon.



Powered by Labrador CMS