VGF-gänget som vann Rikstrean i helgen. Foto: VGF

VGF-laget tog imponerande seger

Bäst i Sverige i sin klass. Västerås Gymnastikförening firade stora triumfer i Eskilstuna förra helgen. – Alla presterade på topp, det gick inte att önska sig något mer, säger VGF-tränaren Mikael Hedqvist efter den imponerande segern i Rikstrean.

Publicerad

VGF finns med på tävlingskartan på ett annat sätt nu med en större bredd

Det är tredje året som detta truppgymnastgäng – under namnet VGF Blå tillsammans med killtruppen – tävlar på den här nivån i den den öppna klassen som tillåter att blanda tjejer och killar.

Och det har gått stadigt uppåt.

En femteplats första året förvandlades till en tredjeplats i fjol – och nu kom alltså den stora fullträffen.

– En stor förklaring till framgången är den gruppdynamik som finns i laget, alla stöttar varandra och känner sig trygga med varandra. Det finns ingen press att göra missar och ha en dålig dag. Då kliver andra i laget fram i stället, säger Mikael Hedqvist, en av ledarna och huvudtränare för tjejgruppen VGF blå.

– Vi är ett gäng ledare som jobbar tajt tillsammans.

Totalt 33 lag fanns med i Rikstrean, den tredje högsta nivån inom truppgymnastiken baserat på bland annat svårighetsgrad och ålder, i Eskilstuna göra helgen.

Först hölls ett kval för samtliga lag. Redan där satte VGF-laget an tonen genom att vinna det och därmed som ett av tio lag ta sig till söndagens final.

– Glädjen över att vinna kvalet och få chansen att göra upp om medaljerna i finalen var såklart stor. Men också nervös.

Men i finalen höjde sig det 18 gymnaster starka VGF-laget ytterligare, höll nerverna i styr och visade på modet att våga vinna.

– Vi hade exempelvis fyra fall i kvalet, i finalen inget.

När krutröken hade lagt sig och de tre delmomenten tumbling, trampett och fristående var avverkade stod det klart att VGF hade vunnit med minsta möjliga marginal, fem hundradelar.

– Varje enskild individ presterade verkligen på toppen av sin förmåga, det gick inte att önska sig något mer, säger en mycket nöjd Mikael Hedqvist.

Laget består främst av gymnaster födda 2006.

– Vi har en som är född 2008 och några äldre som är födda 2004, men de flesta är 16 år.

Vad betyder den här framgången?

– Den sporrar givetvis. Nu är alla helladdade på att ta det till nästa nivå. Vi siktar på Rikstvåan nästa säsong, samt JSM som avgörs i höst.

Mikael Hedqvist känner av en medvind genom hela föreningen.

– VGF finns med på tävlingskartan på ett annat sätt nu med en större bredd. Klubben har hittat ett bra koncept att jobba på och framåt kommer fler och fler lag att vara uppe på de hösta nivåerna, det är är jag helt övertygad om, säger Mikael Hedqvist.
Men först ett välförtjänt sommarlov.

Powered by Labrador CMS