Bäckbytjejerna Honja, snart 11 år, och Anna, 11 år, var på plats vid Bäckby aktivitetesarena för andra dagen i rad. ”Vi har provat alla sporter”, säger de. Foto: Jonas Edberg

Spontanidrott och rörelseglädje i fokus på Bäckby

Det är full fart vid Bäckbys aktivitetsarena denna vecka. Tre lokala idrottsföreningar har gjort gemensam sak och ger Bäckbyungdomarna möjligheten att prova på tre olika idrotter. – Det viktigaste är att erbjuda ungdomarna möjligheten till rörelse och glädje, säger Staffan Winberg från Flickinitiativet.

Publicerad

Det är VästeråsIrsta HF som med stöd från RF SISU Västmanland står som initiativtagare till veckan som går under namnet Summer 21.

Med vid Bäckby aktivitetsarena finns även samarbetsklubbarna Västerås Brottningsklubb och Flickinitiativet – en del av Barkarö SK.

– Det viktiga här är inte om det handlar om fotboll eller handboll eller brottning, det är rörelseglädjen som är det viktiga. Och att vi gör något tillsammans. För oss var det givet att vara med när VästeråsIrsta frågade oss, säger Staffan Winberg, initiativtagare till det lyckade Flickinitiativet som nu är inne på sitt tredje år.

Två av deltagarna som tog tillvara på möjligheten att idrotta i hemmakvarteren under onsdagen när Västerås Tidning var på plats var Bäckbytjejerna Honja, snart 11 år, och Anna, 11. De var där för andra dagen i rad, berättar de.

– Det är roligt. Vi har provat på alla sporter.

Vad är roligast?

– Jag tror brottning och fotbollen, säger Honja och får medhåll av kompisen Anna. Fotboll har vi spelat förut, men brottning var första gången. Vi fick brottas mot varandra. Båda vann, säger de med ett skratt.

Västerås Brottarklubbs ordförande Kalle Alm går en skojmatch med ungdomstränaren Sebastian Verdejo. ”Målet med att vara här är att ge fler ungdomar möjlighet att prova på brottning och visa vad den står för”, säger de. Foto: Jonas Edberg

Från brottarklubben fanns ordföranden Kalle Alm och ungdomstränaren Sebastian Verdejo på plats för att ta hand om ungdomarna.

– Vi vill gärna utvidga vår verksamheten och komma ut här på Bäckbyområdet för att ge fler ungdomar möjlighet att prova på brottning och visa vad den står för. Det är inte bara själva brottningen som är viktig för oss, det är en bra grund även till andra idrotter så vi fostrar och tar hand om ungdomarna på flera sätt, säger Kalle Alm.

– Många har ingenstans att ta vägen, de vill inte hänga på fritidsgården, tillägger Sebastian Verdejo. Alla de äldre på Bäckby har brottats en gång i tiden när vi höll till i Marionetternas gamla lokaler, men den yngre generationen har inte provat brottning alls. Det vill vi ändra på.

Första dagen var lyckad.

– Vi hade omkring 20 stycken som testade brottning, det var full fart.

En erfaren ledare som fanns på plats var VästeråsIrstas a-lagsspelare de senaste åtta åren, Fredrik Karlsson.

– Jag trivs verkligen med att träna barn och ungdomar. Jag har varit ledare på VästeråsIrstas Summercamp varje sommar sedan jag var 14 år. Jag är 27 nu, så det har blivit några år, säger Fredrik medan han kastar bollen mot mål där en eventuellt blivande handbollsmålvakt motar bollarna efter bästa förmåga.

VästeråsIrsta har under flera år besökt skolor för att förmedla glädjen i sin sport samtidigt som barnen uppmuntras till fysisk aktivitet.

Nu vill man tillsammans med andra föreningar och idrotter skapa en vecka fylld av glädje och på samma gång sänka tröskeln in i sina respektive idrotter. Förhoppningen på sikt är att få ännu fler idrotter och föreningar med på rörelsetåget.

– Veckan känns som ett viktigt steg och en tydlig signal att föreningslivet i Västerås tjänar på att samverka. Oavsett vilken idrott som utövas, är huvudsaken att barn och unga rör på sig. För att göra skillnad på riktigt, behöver vi hjälpas åt och vår förhoppning är att vi på sikt ser fler gränsöverskridande samarbeten. Barn är inte framtiden, barn är nu. Det vill vi förmedla med Summer 21, säger Erik Grönberg, kommunikationschef VästeråsIrsta HF.

Summer 21 fortsätter under torsdag och fredag. De tre medverkande föreningarna hälsar alla idrottssugna ungdomar välkomna.

– Det är bara att komma förbi. Vi startar klockan 10 och håller på till klockan 13. Det är bra om man kommer i träningskläder.

Ledare från Flickinitiativet instruerar under en fotbollsövning. Foto: Jonas Edberg
Flickinitiativet Staffan Winberg i samspråk med VästeråsIrstas Anders Myhrman. Båda var helt överens om att det krävs samarbete mellan klubbarna för att föra Västeråsidrotten framåt. Foto: Jonas Edberg
VästeråsIrstas ledare Fredrik Karlsson drillar blivande (?) handbollsmålvakten Lorenzo på handbollsplanen. Foto: Jonas Edberg
Powered by Labrador CMS