IDROTTSGLÄDJE. ”Genom idrotten får våra barn uppleva så många olika känslor – allt från lycka och passion till ilska och frustration”, säger Rikard Stonelöf, grundare av Skyhöga favoriter

Skyhöga favoriter ser till att drömmarna räcker längre

Uteblivna arrangemang, tomma publikläktare och en pandemi som sätter omgivningen i gung. Då är det extra skönt att hålla i det vardagliga, att oavsett motstånd få vara en del av laget, att ha en given plats i föreningen och att få drömma lika stort på lika villkor som alla andra.

  • Publicerad 18:52, 31 okt 2020

Skyhöga favoriters idrottsstöd stöttar därdet behövs som mest, oavsett förening, kommun eller idrott så att ingen ska behöva vara den som inte kan delta i cuper, köpa utrustningen eller betala medlemsavgiften för att ekonomin kärvar för tillfället.

Skyhöga favoriter kom till hemma vid köksbordet hos familjen Stonelöf i Västerås. Rikard Stonelöf var tränare i en förening och märkte av det som många ser men inte pratar om, att alla barn i laget inte mäktar med att köpa overall eller ha med sig lunchpengar vid behov. Eller ens kunna följa med på aktiviteterna på grund av en extra avgift. Han beslöt då sig för att privat stötta ett visst antal ungdomar.

I samma veva fick Rikard en ny tjänst hos företaget Mälarlift, och där omvandlade han idéen till att företaget istället skulle arbeta mer med social hållbarhet och visa vägen för andra företagare att det går.

– Utmaningen var att ingen hade gjort någon liknande satsning så jag fick helt enkelt klura ut allt själv, många timmars tankeverksamhet har det blivit, säger Rikard Stonelöf.

Nu är hela välgörenhetsinitiativet i hamn och idrottsstödet har sedan starten för drygt ett år sedan stöttat  300 ungdomar i åldern 7–15 år runt om i hela Västmanland.

– Att 300 barn har fått ekonomiskt stöd är utan tvekan helt fantastiskt, men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur många barn det skulle kunna bli om ännu fler företag sluter upp.

Idrottsstödet har använts till att betala medlems- eller deltagaravgifter, cupavgifter eller utrustning.

– Vi har bästa möjliga samarbetspartner i detta projekt, nämligen RF-SISU Västmanland. De har registrerat ett konto som alla pengar sätts in på som enbart de har access till. RF-SISU Västmanland har även avsatt personal som administrerar hela processen.

För familjeföretaget Mälarlift, som till vardags arbetar med att hyra ut skyliftar, är välgörenhetsinitiativet ett sätt att bidra till ett hållbart samhälle.

– Vi vet att barn som idrottar och fortsätter att idrotta har bättre möjligheter i skolan och på fritiden, och för oss är det viktigt att vi som företag kan var med och stötta. Vi bidrar med 135 000 kr om året vilket räcker till 180 idrottsstöd á 750 kr.

Nu finns det egentligen bara en önskan kvar från Rikard, och det är att fler ska vara med och stötta.

– Vi har krattat manegen och gjort det superenkelt, via hemsidan kan alla som vill, både företag och privatpersoner på ett enkelt sätt var med och bidra. Det är nämligen så enkelt och logiskt att ju fler bidrag som kommer in till Skyhöga favoriter, desto fler idrottsstöd delas ut.

Skyhöga favoriter

Idrottsstödet på 750 kr kan sökas av föräldrar som har barn i åldern 7–15 år som är registrerade i en förening som är kopplad till Riksidrottsförbundet. Idrottsstödet ska gå till att betala medlemsavgifter, utrustning eller till tävlingsavgifter.

En tacksam välgörenhetsmottagare:

”Hej! Wow, jag är så oerhört glad! Ett stöd som betyder galet mycket. Svårt att sätta ord på om sanningen skall fram. Jag har två grabbar som idrottar. Och de lever och andas verkligen för sin sport. Jag är ensamstående och drar runt denna "sportcirkusen" på helt egen hand. Och jag älskar det. Men det finns många ggr då det känns övermäktigt både ekonomiskt och tidsmässigt. Jag arbetar heltid och har ett extrajobb där jag arbetar extra för att grabbarna ska ha möjlighet att utöva sin sport. Det finns oerhört många ggr som vi tackat nej till camper och där jag/vi fått välja bort att följa med på cuper för att jag helt enkelt inte haft råd. Och det är oerhört tungt att berätta för sina barn även om de förstår min situation och vet att jag gör allt i min makt för att få det att gå runt! Så verkligen från mitt hjärta, ett riktigt skitstort TACK!”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Sveriges största secondhand öppnar i Västerås

Under våren 2021 storsatsar PMU på second hand i Sverige. Bland annat planerar de att öppna en butik i Västerås.måndag 25/1 16:03

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING