Roadracingkarriären tar fart. Philip Tängerstad och Anton Södergren är två talangfulla motorcykelförare från SMK Västerås Karting. I år har de avancerat till roadracingklassen Supersport 300 med sina nya hojar Kawasaki Ninja. ”Det känns som att det har börjat på riktigt nu”, säger grabbarna till Ung idrott under ett träningspass på Hälla Ring. Foto: Jonas Bergkvist

Philip och Antons karriärer börjar ta ordentlig fart

SMK Västerås Karting har fostrat många motortalanger genom åren. Här kommer två till i full fart – roadracingkillarna Anton Södergren, 17, och Philip Tängerstad, 15 år. – Vi har mycket hjälp av varandra, säger de.

  • Publicerad 14:17, 4 sep 2021

Det är spännande och kul med nya banor och lite högre hastigheter

Det är flera förare som har inlett sina karriärer på Hälla Ring för att sedan gå vidare till större banor och nationella eller internationella serier.

– Vi är lite av en plantskola, säger SMK Västerås Kartings ordförande Jonas Zetterman.

Klubben är Sveriges största i antal tävlande sett till de mindre mc-klasserna Minimoto och MiniGP.

– Även på träningssidan har vi flest som, alla tävlar ju inte. Men känslan är väldigt god i klubben, den växer sakta, säger Zetterman.

Två av alla utövare som håller till på Hälla och växer med uppgiften och klasserna är Anton Södergren, 17, och Philip Tängerstad, 16 senare i år.

De började som de flesta med minsta klassen Minimoto och har sedan avancerat.

I år är det riktig premiär som roadracingförare då de båda gjort debut i instegsklassen Supersport 300.

– Det känns väl lite som att det börjar på riktigt nu, säger de när vi träffas under ett träningspass ute vid Hälla Ring.

Deras Kawasaki Ninja 400 är något helt annat än vad de tidigare kört.

– Det är en annan nivå nu. Men det är spännande och kul med nya banor och lite högre hastigheter, säger Anton.

– Och kul med nytt folk att tävla mot och att lära känna nya kompisar, fyller Philip i.

SMK Västerås-duon under ett träningspass hemma på Hälla Ring. Foto: Jonas Bergkvist

De kan komma upp i farter mot 200 km/h.

– Anderstorp har den längsta rakan, där kan det bli såna hastigheter.

Hur känns det?

– Kul! Första gången var det lite läskigt, men nu har man vant sig, säger Anton.

– Ja, man blir ganska snabbt van vid hastigheterna, blir som att köra i en tunnel. Men sen ska det ju bromsas också, säger Philip med ett skratt.

Hur har det gått under premiäråret då?

– För mig har det gått väldigt bra. Jag förväntade mig inte att det skulle gå så bra som det gjort. Jag ville mest köra för att ha kul och lära känna hojen i år men jag har placerat mig topp-10 i varje tävling så jag är väldigt nöjd, säger Anton.

– Mitt mål innan säsongen var att vara stabil topp 10. Det har jag lyckats med väldigt bra, har varit femma som bäst och sexa ett par gånger, säger Philip.

De har mycket nytta av varandra i olika sammanhang.

– Vi hjälper gärna varandra med olika saker som ”vilken växel har du där?”, ”vart bromsar du?”. Men vissa saker delar man inte med så så klart, säger de med ett leende.

De är allt som oftast jämna på tävlingsbanan också.

– Vi racar med varandra nästan varje tävling. Vi är alltid jämna på kvalen, mindre än en tiondel från varandra. Det är väldigt kul och gör att vi alltid ser varann under racen.

Nu laddar duon för finalracet i Supersport 300 på Anderstorp kommande helg.

På sikt finns det givetvis större drömmar.

– Köra typ MotoGP eller Superbike är så klart den högsta drömmen. Men närmaste målet är att försöka ta en pallplats i den här serien, det skulle vara roligt.

De är redan på god väg.

Anton Södergren. Foto: Jonas Bergkvist

Philip Tängerstad. Foto: Jonas Bergkvist

Båda tävlar i Supersport 300

Anton Södergren född 2004

Gör: Går 2:a året på fordon, Edströmska. Karriär: Började tävla i Minimoto 2017 och även i MiniGP sedan 2019. I år började Anton tävla i roadracing i klassen Supersport 300, SSP300, som är instegsklassen inom roadracingen. Kör Kawasaki Ninja 400 2018. Resultat: Har placerat sig topp-10 i de 8 tävlingar som varit hittills. Ligger 7:a i serietabellen av 22 startande. Tävlar även i Riksmästerskapen för Minimoto och MiniGP i år.

► Philip Tängerstad född 2005

Gör: Började ABB-gymnasiet i höst. Karriär: Började tävla i Minimoto 2015 och MiniGP sedan 2019. Har i år börjat med roadracing i klassen SSP300. Kör Kawasaki Ninja 400 2019. Resultat: Missade första tävlingen i Falkenberg på grund av en krasch på Anderstorp i försäsongstestningen. Har sedan dess placerat sig topp-10. Ligger 8:a i serietabellen av 22 startande. Tävlar även i Riksmästerskapen för MiniGP i år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING