Erik Ask blockar under en tävling på Lögastrand i somras där han spelade i par med Oscar Berg. Foto: Ali Ghazizadeh och Robert Söderberg (porträttbilden)

Idag skriver 16-årige Erik Ask beachvolleyhistoria

En Västeråsspelare är för första gången någonsin uttagen i ett landslag i beachvolleyboll. 16-årige talangen Erik Ask från Västerås Volleybollklubb skriver i eftermiddag historia nere i Slovenien när premiärmatchen i U18-EM spelas mot Grekland. Och det blev seger direkt.

Publicerad

Det 16-årige volleybolllöftet Erik Ask är dessutom den första ungdomslandslagsspelaren från Västerås Volleybollklubb genom tiderna.

U18-EM för killar födda 2004 och yngre avgörs i Sloveniens huvudstad Ljubljana 2–5 september. Sveriges ställs förutom mot dagens premiärmotståndare Grekland även mot Estland och Kroatien i gruppspelet.

Den två meter långe Erik Ask, född 2005, representerar Sverige i par med Ystads Jacob Nilsson Hölting, även han två meter lång och född samma år. Tillsammans utgör paret ett lovande, fysiskt starkt lag som är det längsta par Sverige ställt på en beachvolleybollplan någonsin i så ung ålder, skriver Västerås Volleybollklubb i ett pressmeddelande. Dessutom ett år yngre än flera av motståndarlagen.

Erik Ask började spela volleyboll som 10-åring och har utvecklats väldigt snabbt i takt med att han vuxit både på längden och i muskelstyrka. I vintras blev han antagen till riksidrottsgymnasiet i volleyboll i Falköping och för några helger sedan gick flyttlasset ned till Västergötland där han nu börjat studera på naturvetenskaplig linje vilket kombineras med elitträning om cirka 15 timmar i veckan både i vanlig inomhusvolleyboll (6-manna) och i beachvolleyboll (2-manna).

De stora framstegen under säsongen har alltså nu resulterat i en landslagsuttagning av förbundskapten Rasmus Jonsson.

Totalt gör 32 herrlag från hela Europa upp om mästerskapsmedaljerna. De inledande gruppspelen, med fyra lag i varje grupp, spelas under torsdagen och fredagen. Under lördagen och söndagen avgörs sedan slutspelet.

Uppdatering: Trots en hel del premiärnerver lyckades Erik Ask och Jacob Nilsson Hölting besegra Grekland i den första gruppspelsmatchen på torsdagseftermiddagen.

Segersiffrorna skrevs till 21–16, 21-–18.

”Vi spelade riktigt tajt med få misstag, men framförallt satte vi press genom att springa på alla bollar i försvar. Vi visade motståndarna att vi aldrig gav upp och tog mycket fina poäng genom fint försvarsspel, dessutom fungerad blocket mycket bra”, sa Erik Ask efter matchen.

Nästa match i gruppen spelas mot Kroatien på fredagen. Tre lag i gruppen går vidare till slutspel så vinsten mot Grekland ger svenskduon ett utmärkt läge att infria målsättningen med att nå slutspelet.

Trots en hel del premiärnerver vann Jacob Nilsson Hölting och Erik Ask första matchen i U18-EM mot Grekland på torsdagseftermiddagen. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS