Hans Johansson och hästen Flora slår ängarna vid Rocklunda. 1 500 ängsblommor har planterats intill Vasagatan. Foto: Jonas Edberg

Hästen Flora kallades in när gräset på Rocklunda skulle slås

Rocklunda Fastigheter har inlett ett stort hållbarhetsprojekt på Rocklundaområdet. I det arbetet har man under året skapat flera områden med ängsmark där man vill främja den biologiska mångfalden. – Vi ska bli ett klimatpositivt idrottsområde, säger Björn Sandvall, teknisk chef och ansvarig för hållbarhetsfrågor på Rocklunda Fastigheter AB.

  • Publicerad 16:12, 4 okt 2021

Rocklundaområdet är hjärtat och lungorna i hela Västerås idrottsliv. Här finns de stora arenorna för elitidrotten, men det är även här stora delar av föreningarnas ungdomsverksamhet finns.

Dessutom är området – med skogen, motionsspåren och de stora gräsytorna ett viktigt rekreationsområde för hela kommunens befolkning.

Trots att området redan idag till stora delar är grönskande så har ett ambitiöst hållbarhetsprojekt startats. Rocklunda fastigheter har satt som mål att området ska bli klimatpositivt.

Ett av fokusområdena i det arbetet är att skapa biologisk mångfald.

– Vi har mycket gräsytor som måste vara klippta, som fotbollsplanerna till exempel. Sedan finns det väldigt mycket ytor som vi inte använder till något speciellt. Där har vi valt ut vissa ytor där vi slutar klippa gräset och hoppas att det ska växa upp andra arter som inte trivs med att bli klippta. Till exempel olika blommor och örter som, utöver att de blir vackra att se på, även kommer att öka antalet insekter.

Tidigare har de här ytorna klippts en gång i veckan, men nu snyggar man bara till kanterna så att det ser vårdat och fint ut och låter resten växa fritt under våren och sommaren.
”Roligt uppdrag”

Nu när hösten har anlänt var det dags kapa ner sommarens växtlighet. Då hyrde Rocklunda in Hans Johansson, mer känd som Häst- och grönsaksbonden, som tillsammans med sin häst Flora fick uppdraget att slå ängarna.

– Det är lite blött i gräset, så det är lite tungjobbat. Men det är ett jätteroligt uppdrag, säger Hans när Västerås Tidning träffar honom på en av ängarna.

Förklaringen till att Rocklunda just tog hjälp av Hans var att man har kommit fram till att hans metod är den som är mest gynnsam för växtligheten.

– Det här är nytt för oss. Därför frågade vi våra rådgivare hur man bäst klipper en äng – och fick då reda på att man inte ska klippa den med trimmer eller vanliga gräsklippare eftersom det förstör frökapslarna. Det måste ske med lie eller slåtterbalk. Vi valde då att testa den här lösningen med häst och slåtterbalk, vilket är avgasfritt och dessutom fantastiskt charmigt.
För att skynda på processen med att få ängarna att blomma har man börjat plantera blommor som traditionellt har funnits inom området.

När Västerås Tidning var på besök hade man precis satt ut 1 500 ängsblommor på ängsytorna utmed Vasagatan.

I arbetet med att ta fram vilka arter som funnits på området tidigare har Rocklunda fastigheter tagit hjälp av en professor i biologisk mångfald. Han har fått i uppdrag att inventera området och har gått tillbaka i tiden för att titta på vad som historiskt sätt har vuxit och odlats på Rocklunda.

– Vi vill göra det här på ett ansvarsfullt sätt och inte riskera att plantera in någon art som förstör balansen och tar över säger Björn Sandvall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING