FINALKLART. VSK:s bandyherrar är klara för SM-final mot Villa Lidköping. Daniel Johansson jublar efter ett av sina tre mål i första halvlek.

VSK till SM-final – knockade  Edsbyn i ödesmatchen

Det blir en drömfinal på hemmaplan. När det gällde som mest var regerande mästarna VSK som bäst. Höll för trycket och grejade i imponerande stil SM-finalbiljetten i avgörande semifinalen mot Edsbyn på måndagskvällen inför storpublik i kommande finalarenan ABB Arena Syd.

Publicerad Senast uppdaterad

Matchfakta, SM-semifinal 5:5

VSK–Edsbyn 8–4 (5–2)

Första halvlek: 1–0 (5) Oscar Gröhn, 1–1 (5) Oscar Wikblad, 2–1 (8) Daniel Johansson, 3–1 (13) Jesper Hermansson , 3–2 (15) Vadim Arkhipkine, 4–2 (22) Daniel Johansson, 5–2 (44) Daniel Johansson, straff.

Andra halvlek: 6–2 (51) Jesper Jonsson, 7–2 (59) Daniel Johansson, 8–2 (63) Christoffer Fagerström, 8–3 (73) Marius Åström, 8–4 (81) Teemu Määttä.

Publik: 4 131.

VSK till final mot Villa Lidköping med 3–2 i matcher.

Inget av lagen hade hittills lyckats vinna på hemmaplan under den svängiga semifinalserien. Inte förrän ikväll.

För nästan på dagen ett år sedan var förutsättningarna exakt desamma – femte och avgörande match mellan VSK och Edsbyn i ABB Arena.

Den gången var ställningen helt jämn en bra bit in i andra halvlek innan Martin Landström och Daniel Johansson avgjorde.

Denna kväll var det jämnt i en halvlek.

Men vi tar det från början. Tätt och tillknäppt i en femte och avgörande match? Knappast. Matchen exploderade direkt och det blev en sprudlande matchinledning med två effektiva lag.

Se bara:

VSK fick en smakstart när Oscar Gröhn gjorde 1–0 på matchens första hörna i den femte minuten.

Edsbyn replikerade omedelbart och kvitterade i anfallet efter.

Daniel Johanssons distansskott gav grönvitt 2–1 och på en fin hörnvariant utökade Jesper Hermansson.

Edsbyn svarade igen innan Johansson för andra andra gången ikväll, och med tionde målet under slutspelet, utökade VSK:s ledning på nytt fram till 4–2. Då hade 21 minuter spelats i ABB Arena.

Sedan lugnande matchen ned sig – i alla fall målmässigt.

Fram till slutet av halvleken då VSK kunde utöka på straff sedan Jesper Jonsson gjorts ned.

Exekutor: Daniel Johansson med kvällens tredje mål.

Det blev också slaget som sänkte som sänkte Edsbyn.

Gott om VSK-jubel i avgörande semifinalen mot Edsbyn på måndagskvällen inför över 4 000 åskådare.

I upptakten av den andra halvleken fortsatte grönvitt att trycka på. Jesper Jonsson, som varit glödhet under slutspelet, avgjorde definitivt tillställningen med sin 6–2-kasse efter en genial framspelning av Martin Landström.

Efter Johanssons 7–2 ekade VSK-klackens ”Himlen är grönvit” över hallen.

8–4 till slut.

Nu har Mesta mästarna chansen att lyfta SM-bucklan i hemmahallen om bara fem dagar och fylla på prisskåpet med SM-guld nummer 22. I andra ringhörnan står liksom ifjol Villa Lidköping.

Det blir därmed en grönvit dubbelfinal för andra året i rad. Damlaget säkrade finalbiljetten redan i lördags efter två raka mot Sandviken och möter också – återigen – Villa.

VSK har även ett lag med i ungdomsfinalerna på fredag. F17-laget säkrade första finalplatsen på sju år i lördags och ställs mot Uppsala Bois.